header

donderdag, 14 juli 2016 13:42

Roosegaarde over plannen Afsluitdijk

De Afsluitdijk in een nieuw licht zetten. Dat wil ontwerper, uitvinder en kunstenaar Daan Roosegaarde doen met het 'Icoon Afsluitdijk'. In de NRC van woensdag 13 juli vertelt hij vast iets over zijn plannen.

'Ik wil geen kermis, maar de schoonheid van die langgerekte dijk versterken', aldus Roosegarde in het artikel. Sereniteit is het sleutelwoord volgens de kunstenaar. Voor veel mensen die 'de sobere, verweerde schoonheid' zonder opsmuk waarderen, hoeft het allemaal niet. Roosegaarde is het daar niet mee eens. 'Ik ben een ontwerper van de toekomst, ik denk in landschappen van de toekomst. Omdat we op die dijk maar ook elders energieverslindend met licht omgaan, creëer ik samen met TU Delft Windvogel [...]. Zo zie ik de hele Afsluitdijk als een platform om nieuwe ideeën voor de toekomst te verwezenlijken.'

Vier pijlers
Het ontwerp van Roosegaarde is gebaseerd op vier pijlers: historie, opwekking van energie, identiteit en toekomst. Zo wil de kunstenaar de basaltblokken die nu grauw en grijs zijn met een laag zilver bedekken en ze Spiegelstenen noemen. Vooralsnog maakt hij er een aantal alleen als 'geschenk' aan de zetters van vroeger. Hij heeft grote bewondering voor de ingenieurs die in de jaren dertig de Afsluitdijk aanlegden. 'In die tijd vochten we tegen het water [...]. Dat is veranderd. Nu werken we samen met de natuur, zoals in windvliegers die op eigen kracht ligt geven [...]. Ik wil de Afsluitdijk in een nieuw licht zetten', aldus de kunstenaar.

Curator
Roosegaarde beschouwt zichzelf niet alleen als designer van de Afsluitdijk. Vanaf begin september is hij ook curator. In deze rol organiseert hij een marathon op de Afsluitdijk waar duizenden hardlopers aan mee doen. De Trombosestichting Nederland heeft hem gevraagd dit evement te organiseren. Begin september gaat er ook een expositie open over de projecten op de Afsluitdijk.

Slimme dijk
Onze minister ziet op de Afsluitdijk kansen voor het opwekken van duurzame energie. Schultz: 'De dijk kan een voorbeeldfunctie krijgen als slimme dijk die niet alleen beschermt tegen hoogwater, maar waarmee je ook energie kunt winnen, de regionale economie, recreatie en toerisme stimuleert en de natuur een impuls krijgt.' Aan de Afsluitdijk loopt al een pilot met Blue Energy , een technologie om stroom op te wekken uit het mengen van zoet en zout water. Ook de getijdenturbines van Tocardo draaien al enige tijd op proef in de dijk. Ze wekken energie op uit het snel stromende water bij de spuisluizen die water uit het IJsselmeer afvoeren.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties