header

dinsdag, 23 augustus 2016 13:43

Nominatie voor honingsnelweg

De A4 tussen Delft en Schiedam is in de race voor de WAN Awards, dé internationale infrastructuurprijs. Het 7 km lange stukje snelweg werd eind vorig jaar door Rijkswaterstaat omgedoopt tot de eerste honingsnelweg ter wereld. De 'honey highway' is bedoeld om de bijensterfte tegen te gaan.

Dagelijks razen er duizenden auto's over de A4, terwijl er in de bermen ook nog eens tienduizenden hommels, bijen en vlinders vliegen. Zij proberen stuifmeel en nectar te verzamelen, maar daarvoor zijn er te weinig bloemen. Daarom is de berm langs de verlengde A4 ingezaaid met biologische bloemzaden. Het plan is dat de honingsnelweg straks van Bergen (Noorwegen) tot Brussel loopt. Het initiatief komt van de biologische ondernemer Deborah Post. Zij krijgt steun van de gemeente Midden-Delfland en Rijkswaterstaat.
De WAN Awards is het grootste internationale architectuur award-programma van de wereld. De prijs wordt voor het achtste jaar op rij uitgereikt. 72 landen doen mee. Uit het nominatie-rapport: 'The 7 kilometre A4DS between Delft and Schiedam is a paradise for bees and the first Honey Highway in the world. Organic flower seeds were planted along the A4 to benefit the bee population and counteract possible extinction. This Honey Highway gives bees a new chance to settle on chemically untreated land, typically found adjacent to motorways. The Honey Higway is a collaborative project of initiator Deborah Post, together with Rijkswaterstaat, the Province, the municipality of Midden-Delfland, A4ALL Consortium, businesses, sponsors and citizens, and is likely to see repetition throughout the Netherlands.'
Overigens scoort Nederland erg goed op de lijst van genomineerden; van de twintig nominaties zijn er vijf van Nederlandse bedrijven. Kortom, Nederland bewijst wederom tot de top in de wereld te behoren met onze infrastructuur.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties