header

dinsdag, 30 augustus 2016 14:55

Roeien in een waterbergingsgebied

Afgelopen week vond in Nederland het grootste WK roeien ooit plaats. In de Eendragtspolder vlakbij Rotterdam roeiden teams uit de hele wereld op de Willem Alexander Baan. Een unieke locatie want deze polder is in 2013 tot waterbergingsgebied getransformeerd.

Ruim 250 jaar hebben polderbesturen hun best gedaan de Eendragtspolder droog te maken en te houden. Sinds 2013 is een deel weer onder water gezet waar afgelopen week honderden roeiers uit zeventig verschillende landen voor een WK-medaille roeiden. Het doel van het onder water zetten van de polder was hetzelfde als de eeuwenlange strijd tegen water in dit gebied: zorgen dat de bewoners van het achterland droge voeten houden.

Willem Alexander
In april 2013 opende Willem Alexander met zijn laatste-lint-doorknip-actie als prins de naar hem vernoemde internationale roeibaan. De roeibaan maakt deel uit van een waterberginsgebied. De Eendragtspolder, gelegen tussen Rotterdam, Zevenhuizen en de Rottemeren, is in 2013 namelijk getransformeerd tot een gebied van ruim 300 ha waar waterberging, natuur, recreatie en sport duurzaam zijn gecombineerd.

4 miljoen m3
Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard kunnen hier ruim 4 miljoen m3 overtollig water bergen in tijden van extreme neerslag. De Eendragtspolder zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want er kan 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen als wateroverlast dreigt.

Rotte
De waterberging in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen is in november 2013 voor het eerst gebruikt. Door enorme regenval kwam het water in de Rotte te hoog te staan. Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimperwaard heeft toen tussen de 100.000 en 150.000 kubieke meter water in de polder laten lopen. De regen volgde op een droge periode.
Het waterpeil in de roeibaan is overigens voor het roei-evenement tijdelijk verhoogd om aan de internationale eisen van de roeibond te voldoen, zoals een waterdiepte van drie meter.

Akkers met oergranen
Behalve de roeibaan zijn het Recreatieschap Rottemeren, de inwoners en andere partijen nu druk bezig na te denken over plannen om van nog 9 ha in de Eendragtspolder een aantrekkelijk recreatiegebied te maken. Het gebied ligt tussen de roeibaan Willem-Alexander Baan en het dorp Zevenhuizen. Er zijn ideeën voor onder meer een speelpolder, een boomgaard, een beweegpolder en akkers met oergranen.

Grootste WK roeien
Dit WK roeien vond plaats na de Olympische spelen waardoor het een wereldkampioenschap voor niet-Olympische nummers betrof. Desalniettemin werd dit het grootste WK roeien tot nu toe omdat ook het WK onder de 23 jaar en het WK junioren geroeid werd. Zo’n 2.000 sporters uit zeventig landen namen aan dit wereldkampioenschap deel. Er zijn zo’n 10.000 bezoekers geweest.

Informatie
Bij het evenement konden bezoekers informatie krijgen over de waterberging in relatie tot klimaatverandering, de plas-drasgebieden, de werking van de gemalen en peilbeheer. Tevens was er aandacht voor de nut en noodzaak van professioneel waterbeheer door de waterschappen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties