header

vrijdag, 09 september 2016 11:38

Nederlanders optimistisch over technologie

Volgens het Nederlandse publiek gaan we de komende decennia een technologie-gedreven tijdperk tegemoet. Dit blijkt het onderzoek dat onderzoeksbureau GfK onder duizend Nederlanders heeft gedaan in het kader van de Nationale Toekomstmonitor. 

Centraal in het onderzoek stond de vraag hoe zij denken dat hun land er in 2040 uitziet. Zo’n 80 procent van de Nederlanders denkt dat technologie en wetenschap de komende 25 jaar zullen floreren en een groot gedeelte heeft vertrouwen in de positieve bijdrage hiervan op hun eigen leven.

Chips
De meerderheid verwacht dat computers vóór 2050 slimmer zijn dan mensen, dat we kweekvlees in de supermarkten zullen kopen, en dat robots ons thuis en in het ziekenhuis zullen verzorgen en ontzorgen. We zullen niets meer van papier lezen, worden gemiddeld ouder dan 100 jaar, en chips in onze lichamen monitoren onze gezondheid.
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat men deze toekomstbeelden wel verwacht, maar niet per se wenst. De Toekomstmonitor toont aan dat er niet zozeer weerstand is tegen technologie, maar wel tegen de manier waarop het kan worden ingezet. Dit onderstreept het doel van de Toekomstmonitor: het aanzetten tot een maatschappelijke discussie over de regels en inzet van technologie.

Opmerkelijke profielen
Uit het onderzoek komt een aantal opmerkelijke profielen naar voren. Zo blijkt van alle respondenten de 65+’er het meest optimistisch over de toekomstige bijdrage van technologie op de samenleving. Een uitzondering hierop is intieme relaties met robots; hier verheugt geen enkele van de ondervraagde 65+’ers zich op. In vergelijking met mannen zijn vrouwen bij vrijwel alle vraagstukken minder optimistisch over technologie en de toekomstige bijdrage hiervan. Diegenen die zich politiek classificeren als ‘links’ denken meer dan andere Nederlanders na over de langetermijntoekomst en zijn vooral optimistisch wat duurzaamheids-vraagstukken betreft.

Voor het eerst
De Nationale Toekomstmonitor is dit jaar voor het eerst uitgezet en zal de komende jaren periodiek worden herhaald. De resultaten geven inzicht in de vraag hoe Nederland denkt over de toekomst en technologie en laten zien welke technologische weerstanden en behoeften er bij Nederlanders leven.

De Nationale Toekomstmontitor bestellen of downloaden? Klik hier.

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties