header

woensdag, 14 september 2016 15:21

Functioneringssluiting Maeslantkering op 17 september

Eenmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat bij wijze van proef de Maeslantkering en de Hartelkering. Bij deze sluiting test Rijkswaterstaat de werking van de keringen.

Dit jaar vindt deze zogenaamde functioneringssluiting plaats op zaterdag 17 september. Op deze dag zijn er in het Keringhuis, naast de Maeslantkering, rondleidingen en andere activiteiten voor bezoekers.

Klaar voor het stormseizoen
Na de grote onderhoudswerkzaamheden in de zomermaanden, test Rijkswaterstaat altijd of alles weer naar behoren werkt. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. Hoewel het sluitproces in principe volledig automatisch verloopt, kan Rijkswaterstaat de kering ook handmatig sluiten. Daarom worden deze keer enkele stappen in het sluitproces in de kerende wand geoefend. Hiervoor zullen medewerkers van het Operationele Team zich in de kerende wand begeven. Voor de toeschouwers levert dat bijzondere beelden op van mensen die op en in de deuren van de Maeslantkering klimmen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen. Dit loopt van 1 oktober tot 15 april. De Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genaamd, beschermen ongeveer 2 miljoen mensen in de Randstad tegen stormvloeden van de Noordzee.

Programma rond functioneringssluiting
Rond 15.00 uur start het sluitproces. Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen onder invloed van natuurlijke omstandigheden nog wijzigen. Het Keringhuis is die dag geopend van 11.00 tot 19.00 uur. Er zijn rondleidingen en activiteiten die te maken hebben met droge voeten houden in een gebied dat beneden de zeespiegel ligt. Bezoekers maken hun eigen waterverhaal met waterblokken of ervaren via interactief theater of ze goed zijn voorbereid op een overstroming. Jong en oud kunnen met zandzakken en pompen aan de slag om het land droog te houden.

Praktische informatie
* Het Keringhuis is op 17 september gratis te bezoeken
* Aanvang sluiting Maeslantkering om 15.10 uur (onder voorbehoud)
* Rondleidingen liefst vooraf reserveren, want vol = vol
* Route en parkeren: het Keringhuis is op 17 september niet per auto bereikbaar. Er rijden gratis pendelbussen vanaf parkeerplaatsen in de nabije omgeving en vanaf het NS-station Hoek van Holland Haven naar het Keringhuis en terug. Mindervaliden kunnen doorrijden tot aan het Keringhuis, hier is een aantal parkeerplaatsen gereserveerd. Ook taxi’s en touringcars kunnen hun passagiers bij het Keringhuis afzetten
* Houd rekening met extra reistijd in verband met verwachte drukte
* Let op: in verband met werkzaamheden aan het spoor rijden er op 17 september geen treinen tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland Strand. Op dit traject zet de NS snelbussen in. Houd u rekening met extra reistijd indien u op dit traject reist en plan vooraf uw reis met de NS Reisplanner.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties