header

maandag, 03 oktober 2016 16:53

Rijkswaterstaat klaar voor het stormseizoen

Storm op komst? Na een lange periode van zomers weer denkt niemand aan storm. Toch met ingang van de maand oktober officieel het stormseizoen gestart.

Stormen kunnen het hele jaar door voorkomen. Tijdens het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot 15 april, kan een flinke storm het water zo opstuwen, dat de waterstanden extra hoog worden. Alles moet dan op orde zijn, zodat Rijkswaterstaat samen met de waterbeheerders op tijd actie kan ondernemen om te zorgen dat Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar blijft, óók als het stormt en het water stijgt.

Samen werken aan waterveiligheid
Rijkswaterstaat heeft ruim tweehonderd jaar kennis van de inrichting van ons land en gebruikt dit om Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar te houden. In een land dat grotendeels onder zeespiegel ligt, is veiligheid tegen hoogwater niet vanzelfsprekend. Bescherming blijft hard nodig. Door opwarming van de aarde en van het zeewater stijgt het zeewaterpeil, de bodem daalt en we krijgen vaker te maken met stormen, heftige regenbuien en hoge waterstanden.
Rijkswaterstaat werkt samen met andere waterbeheerders hard aan veiligheid tegen hoogwater. In Watermanagementcentrum Nederland monitoren wij continu de waterstanden en waarschuwen bij hoogwaterdreiging tijdig de waterbeheerders. Als het nodig is sluiten wij onze stormvloedkeringen.

Stormvloedkeringen paraat
Onze stormvloedkeringen beschermen, samen met de achterliggende dijken van de waterschappen, ons land tegen hoogwater. Alle stormvloedkeringen in Nederland zijn in de periode vóór het stormseizoen, gecontroleerd, onderhouden en getest met proefsluitingen om te controleren of zij aan de gestelde veiligheidsnormen voldoen. Betrokken medewerkers worden continu getraind, zodat zij op cruciale momenten weten hoe te handelen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties