header

dinsdag, 04 oktober 2016 10:21

'Samenwerking wateronderzoek loont'

Inhoudelijk bevlogen vakgenoten van zes waterorganisaties hebben zich aan elkaar verbonden in de Vereniging Participanten Waterketen Noord Nederland (VPWNN). Ze bestaan nu vijf jaar. De VPWNN richt zich op toegepast onderzoek van de waterkwaliteit. Door de onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bekijken komen ze tot mooie dingen. Het is tijd om de balans op te maken: mooie resultaten met relatief weinig middelen.

Op het Wetsus congres op 3 oktober heeft VPWNN zich gepresenteerd als een groep die meerwaarde biedt voor de achterliggende organisaties. De verschillende invalshoeken leveren inspirerende uitkomsten op. Het is een regionaal verhaal, het gaat over hetzelfde water waar de zes organisaties vanuit hun eigen werk mee te maken hebben. De inhoud staat centraal, daar weten ze elkaar goed te vinden. Door van te voren het gesprek met elkaar aan te gaan, werken ze niet langs elkaar heen, er komen gewoon leuke dingen uit. De presentatie richtte zich op de directies en besturen van de zes organisaties en men zag duidelijk de meerwaarde van de VPWNN.

Waar houdt de VPWNN zich mee bezig
1. Microverontreinigingen en een duurzame waterketen
Inventarisatie en evaluatie van projecten bij de betrokken partijen die gericht zijn op het terugbrengen van organische verontreinigingen in het watersysteem. Inclusief aanbevelingen over vervolgacties en mogelijke maatregelen van terugdringen van deze verontreinigingen in het oppervlaktewater.

2. Opsporen huishoudelijk afvalwater met kunstmatige zoetstoffen
Door kunstmatige zoetstoffen in het oppervlaktewater te volgen, krijg je inzicht in de invloed van huishoudelijk afvalwater op oppervlaktewater en drinkwaterbronnen. Deze zoetstoffen zijn ideaal om als tracer in te zetten, omdat ze via de urine meegaan in het afvalwater. Volgens de literatuur breken ze niet af in het lichaam of in de zuivering. Kunstmatige zoetstoffen zitten vooral in light frisdranken.
Het onderzoek biedt gegevens voor het beleid en de monitoring van de waterkwaliteit voor waterschappen en waterbedrijven.

3. Sensortechnologie rioolwater
In stedelijk gebied onderzoeken ze de kwaliteit van het riool- en oppervlaktewater met sensoren. Met als doel dat er minder vuil vanuit het riool in het oppervlaktewater komt en dat er minder wateroverlast is als het hard regent. Uiteindelijk moeten sensoren online de kwaliteit van het rioolwater meten en het water sturen. Als het werkt levert het een enorme kostenbesparing op.

4. Zuiveren van run off water
Water dat afstroomt vanaf het land, zogenaamd run-off water, op het oppervlaktewater neemt van alles mee,. Om vervuiling van oppervlaktewater te verminderen met run-off water, inventariseert men verschillende vormen van natuur-geïntegreerde zuiveringen op zuiveringsefficiency. Dank daarbij aan rietvelden of helofytenfilters.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties