header

dinsdag, 04 oktober 2016 10:25

Samenwerking Zuiderwaterlinie officieel van start

Waterschap Aa en Maas heeft op vrijdag 30 september samen met 24 andere gemeenten/organisaties een intentieovereenkomst getekend over de Zuiderwaterlinie. De ondertekenaars willen deze oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland op de kaart te zetten. Er zijn onder andere. al plannen voor een Lange Afstand Wandelpad, markeringen bij bezienswaardigheden en gezamenlijke promotie.

Ernest de Groot, bestuurslid bij waterschap Aa en Maas: ” Het verbinden van waterbeleid aan beleid over ruimtelijke ordening, landschap en cultuurhistorie past perfect binnen de verbrede rol van integraal waterbeheer. Werk met werk maken past binnen de uitvoeringsgerichtheid van waterschappen.” Adviseur Recreatie Brenda Arends van waterschap Aa en Maas vervolgt met een aantal voorbeelden: “Waar we bijvoorbeeld nu mee bezig zijn is het zichtbaarder en beleefbaarder maken van de Beerse Overlaet, een onderdeel binnen de Zuiderwaterlinie bij Grave en Ravenstein. Dit doen we samen met de gemeente Oss, gemeente Grave en het Brabants Kenniscentrum voor kunst en cultuur. Een ander actueel voorbeeld is het herstel van watererfgoed in de vorm van historische sluisjes zoals langs de Elshoutse Zeedijk bij Heusden en ’s-Hertogenbosch. Samen met de gemeente Heusden en lokale vertegenwoordigers is er een financiële bijdrage geleverd aan het herstel en de recreatieve functie ervan doormiddel van een wandelpad en een fietsenstalling.”

De Zuidwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is een aaneenschakeling van elf Brabantse vestingsteden en hun ommeland; van Bergen op Zoom tot voorbij Grave. Het was de indertijd wereldberoemde vestingbouwer Menno van Coehoorn die er rond 1700 een samenhangend geheel van maakte. In geval van vijandelijke dreiging van buiten kon men grote stukken land onder water zetten. De Zuiderwaterlinie is niet alleen belangrijk militair erfgoed maar markeert ook nog altijd een culturele grens tussen Noord en Zuid, zand en klei, protestant en rooms-katholiek: voorbij de Zuiderwaterlinie begint een andere wereld.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties