header

dinsdag, 11 oktober 2016 11:03

Opening pop-upshops met producten van hergebruikt wc-papier

Waterschap Aa & Maas en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tonen op donderdag 13 oktober om 11.30 uur unieke producten van hergebruikt wc-papier in pop-upshops in Helmond en Purmerend.

Het afvalwater dat de waterschappen zuiveren zit boordevol energie en grondstoffen. De waterschappen winnen die schaarser wordende stoffen steeds meer terug. Denk hierbij aan energie, fosfaat en cellulose. Door reststoffen uit rioolwater in te zetten als waardevolle grondstoffen, zetten de waterschappen een nieuwe stap in de bijdrage aan de circulaire economie.

Hergebruikt toiletpapier
De opening van de pop-upshops markeert de terugwinning van cellulose op de waterzuiveringen in Aarle-Rixtel en De Beemster. Met een fijnzeefinstallatie wordt het toiletpapier uit het rioolwater gezeefd. Peter Ketelaars, Dagelijks bestuurslid van waterschap Aa en Maas: "Sinds 3 oktober winnen we op de zuivering in Aarle-Rixtel dagelijks 5000 kg cellulose terug. Doordat we deze grondstof uit het rioolwater halen, vóór het reguliere proces van zuiveren, is de capaciteit van de zuivering toegenomen. Dit is nodig voor nu en de toekomst, omdat steeds meer rioolwater de zuivering binnenkomt."

Vele toepassingen
In de pop-upshops maken bezoekers kennis met unieke producten van cellulose. De herwonnen grondstof is namelijk toepasbaar voor diverse producten zoals isolatiemateriaal voor de bouw, plaatmateriaal voor meubels of als afdruipremmer voor asfalt. Ook kan cellulose omgezet worden in bioplastics: een biologisch afbreekbaar plastic.

Kunst en scholieren
Kunstenares Nienke Hoogvliet toont in de shops de waarde van herwonnen cellulose met aantrekkelijke designproducten. Kunstenares Hilma Bovenkerk van Artschool Helmond betrekt het publiek bij haar creaties van cellulose. Tijdens de opening maken kinderen van basisschool De Stroom uit Helmond een kunstwerkje. Op vrijdagmiddag is er nog een workshop met cellulose voor kinderen van basisschool De Stroom. Jong en oud kan ermee aan de slag en het materiaal van heel dichtbij beleven.
Wethouder Paul Smeulders: "Ik ben blij met zo’n mooi initiatief van waterschap Aa en Maas in het centrum van Helmond. Dit sluit goed aan bij onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Ik hoop dat we in de toekomst op nog veel duurzame projecten samen kunnen doen."
De shops in Helmond en Purmerend worden op 13 oktober gelijktijdig geopend en zijn drie dagen open voor publiek.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties