header

maandag, 17 oktober 2016 11:26

Betuweroute weer optimaal beschikbaar

De Betuweroute is sinds vandaag weer optimaal beschikbaar voor het goederenvervoer van Rotterdam naar Duitsland. Vanwege omvangrijke werkzaamheden bij de grens tussen Nederland en Duitsland was er het afgelopen halfjaar slechts één spoor beschikbaar. Goederentreinen werden daarom omgeleid via de Brabant- en de Bentheimroute, maar kunnen nu weer volop van de Betuweroute gebruikmaken.

Een van de belangrijkste werkzaamheden de afgelopen maanden was het aanpassen van de stroomvoorziening in Nederland bij de grensovergang Zevenaar. Net als de Betuweroute is het spoor tussen Zevenaar en de grensovergang nu voorzien van 25.000 volt wisselstroom. Dit betekent dat internationale goederentreinen bij de grens geen twee, maar nog maar één keer van stroomvoorziening hoeven te wisselen. En dat is een belangrijke verbetering van de doorstroming.

Brabant- en Bentheimroute weer ontlast
Onder leiding van de stuurgroep Derde Spoor Duitsland is het afgelopen halfjaar hard gewerkt om het spoorgoederenvervoer ongehinderd te kunnen laten plaatsvinden. Dat is belangrijk voor de economische groei in Nederland. Goederentreinen zijn daarom omgeleid via de Brabantroute die loopt van Kijfhoek via Breda, Tilburg, Eindhoven naar Venlo. Ook konden treinen gebruikmaken van de Bentheimroute die door het oosten des lands naar de grensovergang bij Oldenzaal loopt. Op de Brabantroute ging het gemiddeld om circa dertig treinen extra per dag en op de Bentheimroute om circa tien treinen extra per dag.

Omgevingshinder en gevaarlijke stoffen
De extra treinen op de Brabant- en Bentheimroute hebben tijdelijk voor meer hinder in de omgeving gezorgd. Omwonenden hadden op sommige plaatsen meer last van geluid en trillingen. Ook lagen overwegen vaker en soms langer dicht. Daarnaast ontstond er tijdens de omleidingsperiode onrust over de cijfers van de overschrijdingen van de risicoplafonds op de omleidingsroutes van de Betuweroute bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft daarom in overleg met vervoerders en verladers maatregelen genomen om de overschrijdingen zoveel mogelijk terug te dringen.

Vooruitblik 2017
De bouw van het derde spoor in Duitsland duurt nog zeker tot 2022. Ook volgend jaar zal er in Duitsland, maar ook in Nederland weer aan het spoor worden gewerkt. Treinen worden periodiek via de Brabant- en Bentheimroute weer omgeleid. Het gaat om een aantal weekenden waarin grensovergang Zevenaar helemaal niet beschikbaar is en zeven werkweken waarin er maar één spoor beschikbaar is.

Derde Spoor Duitsland
Een goede infrastructuur voor goederenvervoer per spoor is belangrijk voor de economische ontwikkeling van Nederland. Het aantal treinen dat gebruik maakt van de Betuweroute is de afgelopen jaren gegroeid en zal naar verwachting verder toenemen. Bijvoorbeeld door de nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte. Om de verwachte toename in goede banen te leiden, is bij de grens in Zevenaar en in Duitsland meer capaciteit nodig. Daarom wordt er tussen Emmerich en Oberhausen over een lengte van ruim 70 km een derde spoor aangelegd.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties