header

dinsdag, 18 oktober 2016 13:21

Waterschappen willen erkenning van minister Plasterk

De twee waterschapspartijen Water Natuurlijk en de Algemene Waterschapspartij willen erkenning door minister Plasterk als landelijke partij. Die erkenning is nodig om in aanmerking te komen voor financiële steun aan de waterschapspartijen, zoals voor landelijke politieke partijen gebruikelijk is.

De Algemene Waterschapspartij en Water Natuurlijk hebben samen meer dan 25 procent van de stemmen gekregen bij de landelijke waterschapverkiezingen in 2015. Toch krijgen AWP en WN nauwelijks financiële ondersteuning. Onze gekozen bestuurders hebben meer dan 1 miljoen stemmen gekregen. Toch worden onze organisaties vrijwel niet financieel ondersteund voor het borgen van onafhankelijke democratische vertegenwoordiging en continuïteit.
In een brief aan minister Plasterk dringen John Steegh, voorzitter van Water Natuurlijk, en Ger de Jonge, voorzitter van de Algemene Waterschapspartij, samen aan op financiële ondersteuning voor het democratisch functioneren in de waterschapspolitiek. Beide partijen vragen ook steun van de Unie van Waterschappen voor lokale waterschapspartijen die niet zijn verbonden aan een landelijke partij.

Oudste kern van Nederlandse democratie
De waterschappen behoren tot de kern van de Nederlandse democratie volgens de Grondwet. Alle overheidslagen met uitzondering van de waterschappen kennen regelingen om het functioneren van hun besturen te ondersteunen. Het is logisch als de nationale overheid zich medeverantwoordelijk voelt voor het functioneren van de democratie in de waterschappen.
Ter vergelijking noemen AWP en WN de politieke samenwerkingscombinatie Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) die bij de provinciale verkiezingen één zetel heeft weten te verwerven in de Eerste Kamer met landelijk minder dan 1 procent van de stemmen. Door deze zetel kan de de OSF rekenen op circa € 250.000 voor partijondersteuning en -ontwikkeling. WN en AWP, samen goed voor meer dan twintig keer zoveel kiezers, mogen dan toch evenzeer rekenen op een goede financiële regeling om het democratisch functioneren van de waterschappen te verstevigen?

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties