header

woensdag, 19 oktober 2016 09:25

'Technische Universiteiten zullen studenten vaker moeten weren’

Zonder kabinetsingrijpen is het onvermijdelijk dat de vier technische universiteiten de komende jaren meer numeri fixi instellen en meer studenten weren. Ook de topposities van de technische universiteiten op Europese en mondiale ranglijsten zijn wegens geldgebrek onhoudbaar op de langere termijn.

Daarvoor waarschuwt Victor van der Chijs, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Twente en spreekbuis van de technische universiteiten. De overweldigende toestroom van studenten dreigt hun boven het hoofd te groeien. Er is onvoldoende geld beschikbaar om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden.
Van der Chijs reageert op de noodkreet van het bedrijfsleven, dat vorige week in het FD zijn verontwaardiging uitsprak over de invoering in 2017 van een studentenstop voor acht technische studies. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dit studiejaar. Ondernemers staan te springen om technici en begrijpen niet dat de universiteiten de toestroom van studenten niet kunnen opvangen.

Te weinig faciliteiten
"Ik begrijp de frustratie van de ondernemers", zegt Van der Chijs. "Ze hebben voor 100 procent gelijk. Maar wij zitten in een merkwaardige spagaat: studenten staan te trappelen, bedrijven rammelen aan de poorten, en onze middelen sporen gewoon niet met de groei. We hebben niet genoeg practicumfaciliteiten en te weinig wetenschappelijk personeel."

Als voorbeeld noemt Van der Chijs de situatie bij technische geneeskunde in Twente: "Ik zou zo 50 procent meer studenten kunnen plaatsen. Stuk voor stuk zouden ze gegarandeerd zijn van een baan. Maar opschalen is nu simpelweg te duur."
Om gelijke tred te houden zullen de vier technische universiteiten structureel € 450 miljoen aan extra bekostiging per jaar nodig hebben, rekent hij voor. "De ambitie van het kabinet is om vier op de tien studenten voor een bètastudie te laten kiezen. Het goede nieuws is dat dat ons eindelijk lijkt te gaan lukken. Maar tegelijk laat men het in de financiering volledig afweten."
Van der Chijs wijst erop dat zijn achterban al jaren inteert op fundamenteel onderzoek om toch een deel van de groei van het aantal opleidingsplaatsen en docenten te kunnen behappen. "Nederland is in hoog tempo bezig zijn innovatievermogen te verpanden."

Misleidend
Onderwijsminister Jet Bussemaker wijst op de bijdrage per student, die zou zijn toegenomen van € 5.500 tot € 6.700. Maar dat bedrag is misleidend, vinden de universiteiten. "Een gemiddelde techniekstudent kost € 15.000 per jaar, en wij moeten het restant aanzuiveren met geld dat voor wetenschappelijk onderzoek bedoeld was." In absolute zin zou het budget zelfs zijn gedaald met 4,5 procent vergeleken met 2005.

Numerus Fixus

Overzicht van technische opleidingen die een numerus fixus instellen of overwegen voor het studie jaar 2017-2018

Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (TU Delft)
440

Klinische Technologie (TU Delft)
100

Nanobiologie (TU Delft)
100

Industrial Design (TU Delft)
350

Technische Geneeskunde (UT)
130

Voeding en Gezondheid
160

Biotechnologie
120

Moleculaire Levenswetenschappen
100

Nederland heeft zich al met al in slaap laten sussen door zijn hoge positie op allerlei internationale ranglijstjes, vindt de voorman. "We staan regelmatig in de top 5, we draaien mee in de wereldtop en kloppen onszelf daarvoor op de borst. Het besef ontbreekt dat we dat allemaal te danken hebben aan de investeringen van tien jaar geleden. We bezuinigen nu op fundamenteel onderzoek, want er zijn geen directe repercussies. We doen het nu nog goed, maar dit is niet vol te houden."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties