header

maandag, 24 oktober 2016 14:02

‘Lage kosten Borssele offshorewindpark zijn omslagpunt’

Het lage winnende bod van 7,3 eurocent per kilowatt bij de tender voor het Borssele offshorewindpark werd in belangrijke mate bepaald door operationele ervaring, technische innovatie, grotere turbines en toegenomen concurrentie tussen toeleveranciers. De kostendaling is daarmee vooral structureel en veel minder conjunctureel. Borssele markeert met deze prijs wereldwijd een omslagpunt in de ontwikkeling van de Europese offshorewindindustrie. Dat concludeert adviesbureau Roland Berger in de vandaag gepubliceerde analyse ‘Offshore wind power: takeaways from the Borssele wind farm’.

De verrassend lage prijs bij de tender voor de windkavels Borssele I en II is een record voor de wereldwijde offshorewindsector. Roland Berger concludeert dat er diverse structurele factoren ten grondslag liggen aan de snelle kostenverlagingen in deze sector: 1) operationele ervaring, 2) technische innovatie, 3) grotere turbines en 4) meer concurrentie tussen de toeleveranciers.

Energieakkoord
Ook het vernieuwde uitgiftebeleid van de Nederlandse overheid en de langetermijnzekerheid die het Energieakkoord biedt voor investeerders, hebben sterk bijgedragen aan deze kostenverlaging. Uit de analyse blijkt verder dat de huidige gunstige conjuncturele omstandigheden (lage rente, lage staal- en olieprijs) in mindere mate een rol spelen in de lage prijs. Ook laat de analyse zien dat offshorewindenergie op termijn een serieuze concurrent is voor alle andere vormen van energieopwekking. Dit maakt van de Borssele-prijs een omslagpunt richting sterke groei en internationale expansie van offshore wind, zo concluderen de auteurs.
Maarten de Vries, senior associate bij Roland Berger Amsterdam: “Borssele is een sterk signaal voor de hele sector. Bedrijven die in deze sector actief zijn of willen worden, zullen de toenemende kostendruk alleen het hoofd kunnen bieden door schaalvergroting, standaardisatie én innovatie toe te passen.”

Industrie
Roland Berger verwacht dat de Europese markt voor offshore wind tot 2030 naar € 40 miljard kan groeien. Daarmee wordt deze markt in recordtempo bijna even groot als die van de Europese-spoorwegentoeleveranciers. Bovendien kan de Europese offshorewindindustrie dankzij haar sterke concurrentievoordeel een groot marktaandeel veroveren in de rest van de wereld.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties