header

maandag, 31 oktober 2016 10:57

Rijkswaterstaat viert 150 jaar Nieuwe Waterweg

De eerste spade voor het uitgraven van de Nieuwe Waterweg ging op 31 oktober 1866 de grond in. De toenmalige kroonprins verrichtte deze handeling.
 
Aangezien de Nieuwe Waterweg voor het Rotterdamse havengebied de belangrijkste vaarweg is van en naar de zee en Rijkswaterstaat deze belangrijke vaarweg heeft aangelegd willen zij dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Nu dit moment samen valt met de definitieve vergunning voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg is dit volgens Rijkswaterstaat een uitgelezen kans om verleden en toekomst met elkaar te verbinden en het belang van de Nieuwe Waterweg te benadrukken voor de economische ontwikkeling van Nederland.
 
Samen met anderen
Rijkswaterstaat wil deze jubileumviering 'samen met anderen' benadrukken. Daarom organiseert Rijkswaterstaat op 31 oktober samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, het Maritiem museum en het Loodswezen diverse activiteiten, zowel bij de Maeslantkering als bij Fort 1881 in Hoek van Holland. Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, opent bij de Maeslantkering de kruiwagenrace voor schoolkinderen en de tentoonstelling over de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Een formatie van oude en nieuwe schepen vaart van de Maeslantkering naar Fort 1881. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, opent daar een tentoonstelling over de ontwikkeling van de Nieuwe Waterweg. Ten slotte kondigt Jan Hendrik Dronkers samen met Ronald Paul, directeur Infrastructuur en Maritieme Zaken van het Havenbedrijf, de start van de verdieping van de Nieuwe Waterweg aan. Begin volgend jaar start de uitvoering.
 
Keringhuis
Belangstellenden hebben op 31 oktober gratis toegang tot het Keringhuis. Zij kunnen de kruiwagenrace bijwonen, de koninklijke kruiwagen bewonderen en de tentoonstelling bekijken. De expositie bevat onder andere enkele oude foto’s van de aanleg van de Nieuwe Waterweg. De kruiwagen maakt onderdeel uit van het koninklijk archief, maar staat vanwege het jubileum van de Nieuwe Waterweg een dag in het Keringhuis en later in het Fort 1881.
 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties