header

dinsdag, 01 november 2016 13:52

Openbare verlichting Rijkswaterstaat wordt led

Rijkswaterstaat gaat voortaan waar mogelijk ledverlichting gebruiken bij nieuwbouw, onderhoud en reconstructie van de weg waarbij de openbare verlichting wordt vervangen. Ook bij geprogrammeerde vervanging van de armaturen kiezen we voortaan voor led.

Op de Nationale Klimaattop van woensdag 26 oktober tekende Peter Struik, Hoofdingenieur-Directeur Rijkswaterstaat Water Verkeer en Leefomgeving, deze afspraak, samen met ongeveer vijftien gemeenten die hetzelfde besluit hebben genomen. Struik: "Rijkswaterstaat heeft de ambitie om het rijkswegennet energieneutraal te maken. Dit besluit levert daar een belangrijke bijdrage aan."

Energiebesparing
Ledverlichting is pas sinds kort zuiniger dan de verlichting die meestal op rijkswegen wordt gebruikt (hogedruknatrium). Als alle openbare verlichting de komende twintig jaar bij het einde van de levensduur wordt vervangen door led dan kan dit uiteindelijk ongeveer 4.000 ton CO2 besparen. Deze besparing draagt bij aan het behalen van de Energieakkoord-doelstellingen.

Led kan overal
Enkele jaren geleden was het gebruik van led op meerdere rijstroken beperkt vanwege minder strooilicht. Nu heeft een pilot op de A2 Holendrecht-Maarssen laten zien dat led op alle rijkswegen toe te passen is. Zelfs op 2x6 rijstroken voldoet de verlichting aan alle eisen en richtlijnen en scoorden alle gemeten parameters (zoals lichtopbrengst, gelijkmatigheid) zeer goed. Er is dus geen beperking meer in het aantal rijstroken dat met led verlicht kan worden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties