header

woensdag, 16 november 2016 11:12

Waterinfo zorgt voor blije gebruikers

Een windsurfer wil graag weten hoe de wind staat en een golfsurfer wil weten hoe hoog de golven zijn. Maar hoe presenteer je die informatie als Rijkswaterstaat? De oplossing hiervoor is de online applicatie Waterinfo die onlangs is gelanceerd. Vier organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat: CIV, WVL, VWM en CD sloegen de handen ineen om Waterinfo toegankelijk én overzichtelijk te maken.

Wat tot voor kort Watergegevens was, heet nu Waterinfo. Zowel het design als de functionaliteit zijn in een nieuw jasje gestoken. De online applicatie bestaat uit acht populaire kaarten voor het algemene publiek, variërend van kaarten over waterhoogte tot aan informatie over golven, watertemperatuur, stroming en astronomisch getij. Voor de expert biedt Waterinfo bovendien toegang tot een groter aanbod van specialistische waterdata.

Wat wil de gebruiker?
In samenwerking met een designbureau en een user experience bureau werd aan watersporters gevraagd hoe zij naar informatie zoeken en wat zij op hun scherm verwachten te zien. Ook expertgebruikers (met name eigen RWS-collega’s van het WMCN) werden geobserveerd terwijl ze door een demo van de applicatie klikten. Op basis van deze gebruikservaringen kwamen de verschillende partijen tot het nieuwe design voor Waterinfo.

Technisch hoogstandje
Achter het simpele en overzichtelijke Waterinfo zit een complexe infrastructuur, die het mogelijk maakt om data zo makkelijk en helder mogelijk weer te geven. "De CIV zorgt ervoor dat de online applicatie voldoet aan de gebruikersverwachtingen en dat deze functioneert onder alle omstandigheden", aldus projectleider Guus Zijdenbos. Applicatiemanager Robert de Kramer (CIV) vult aan: "De applicatie is vlot ontwikkeld door de beheerpartij IBM, en grondig getest door de collega’s van het Centrum IV Verificatie en Validatie (het kwaliteits- en testcentrum voor alle IV en ICT systemen binnen Rijkswaterstaat)."

Kleurcodes
Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) van VWM is verantwoordelijk voor de gebruikte kleurcodes in Waterinfo. Rijkswaterstaat geeft niet alleen meetgegevens en verwachtingen, maar geeft hier ook betekenis aan. "Met behulp van classificatie en kleurgebruik is dit een hele verbetering ten opzichte van de situatie zoals die vroeger was", zegt Boris Teunis (VWM). Zijn collega Matthijs Winters (VWM) vult aan: "Een gebruiker ziet nu in één oogopslag of het hoog- of laagwater is. Belangrijk hierbij is natuurlijk het mooie ontwerp, dat zowel op een desktop als op een mobieltje een heldere presentatie geeft."

Toegankelijk design
Het opvragen van waterdata op www.rws.nl is al sinds jaar en dag één van de belangrijkste redenen waarom bezoekers de site bezoeken. Online adviseur Ingeborg Bruschke (CD) is dan ook blij met de nieuwe applicatie: "Een websitebezoeker verwacht niet alleen dat de informatie juist is, maar ook dat je die gemakkelijk kunt vinden. Op Waterinfo zie je direct frisse iconen waar je op kunt klikken. Daarnaast is er een heldere kaart met aanklikbare meetpunten en zijn de tabellen en grafieken overzichtelijk vormgegeven."
 
Samenwerking
De betrokken partijen zijn erg tevreden over hun samenwerking. "Ik ben trots op het product dat we hebben afgeleverd én over onze samenwerking", benadrukt functioneel beheerder André van Wijhe (WVL). "Uiteindelijk heeft de expertise van alle partijen geleid tot een sterk product. Het mooiste vond ik dat we tijdens de vakantieperiode volledige productie hebben gedraaid, doordat collega’s spontaan elkaars rol vervulden. Ook vind ik het bijzonder dat we bruggen hebben kunnen slaan tussen verschillende werelden, waarbij bijvoorbeeld grafisch ontwerpers nauw samenwerkten met de waterprofessional."

Toekomst
De informatie voor experts is nog niet op alle punten in een nieuw jasje gestoken. Begin 2017 zal ook het onderdeel ‘Aanvraag specifieke data’ in het nieuwe ontwerp zijn geïntegreerd.

Nieuwsgierig?
Waterinfo is te bereiken via de pagina Waterdata op de website van Rijkswaterstaat.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties