header

woensdag, 16 november 2016 11:18

AWP wil bestuursakkoord medicijnresten en hotspotaanpak

Steeds meer burgers en instanties beginnen zich zorgen te maken over medicijnresten in het oppervlaktewater. De Algemene Waterschapspartij pleit voor een bestuursakkoord medicijnresten en een voortvarende aanpak van 'hotspots’ zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen.

Geneesmiddelen zijn biologisch actieve stoffen die het waterleven verstoren. Pijnstillers veroorzaken weefselschade bij vissen, anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij waterdieren en watervlooien krijgen minder nakomelingen onder invloed van de mix aan schadelijke stoffen in het slootwater. Allemaal effecten van medicijnresten op het leven in het water.
Bijvoorbeeld Diclofenac is één van de meest voorgeschreven pijnstillers en vrij verkrijgbaar in Nederland, maar het middel wordt door de huidige rioolwaterzuiveringen niet verwijderd uit het afvalwater.
De Algemene Waterschapspartij (AWP) pleit voor een bestuursakkoord medicijnresten. De AWP vindt vanuit het ‘voorzorgprincipe’ dat de landelijke politiek nu moet besluiten om een halt toe te roepen aan de verdere verspreiding van resten van humane- en diergeneesmiddelen in het milieu.

Hotspots
De Algemene Waterschapspartij wil ook voorkomen dat medicijnresten onnodig in het riool terecht komen, want ‘wat je er niet in gooit, hoef je er later ook niet uit te halen’. Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn hotspots van medicijnresten, waar het loont om het afvalwater ‘aan de bron’ te zuiveren. Ook de Unie van Waterschappen pleit hiervoor.
Er zijn technische oplossingen, maar die zijn duur. In Zwitserland gebeurt dit ook al op grote schaal en ook Duitsland is hiermee begonnen. Knelpunt is dat deze extra zuiveringstechnieken ook om forse extra investeringen vragen en duur zijn in gebruik, terwijl in het Bestuursakkoord Water nou juist was vastgelegd dat de waterschappen kosten moeten besparen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties