header

maandag, 21 november 2016 13:20

Vizierkleppen IJsselweide bijna gereed voor montage

12 m lang, ruim 1 m hoog en een gewicht van circa 6.500 kg en daar zestig stuks van. Op dit moment worden ze gebouwd: de beweegbare, stalen vizierkleppen die de instroom van het water in de hoogwatergeul in de IJssel reguleren.

In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt langs de IJssel tussen Deventer en Zwolle de hoogwatergeul ‘Veessen-Wapenveld’ gerealiseerd. Iv-Infra is verantwoordelijk voor het ontwerp van de regelwerken: zestig stalen vizierkleppen die met behulp van hydraulische cilinders kunnen worden geopend en gesloten.

IJzersterk ontwerp
Afgelopen week is het projectteam van Iv-Infra op bezoek geweest bij staalbouw Weelde, de Belgische firma die de kleppen in productie heeft. Momenteel worden de laatste lassen gelegd, waarna de kleppen worden voorzien van coating en antigraffitilaag. Zodra de laatste gereed zijn, worden ze per vrachtwagen naar de projectlocatie getransporteerd en vervolgens tussen de pijlers gemonteerd. Britte van Kortenhof, projectleider bij Iv-Infra is trots op het geleverde werk: “Het is een ijzersterk waterbouwkundig ontwerp dat uitblinkt in zijn schoonheid en envoud.”

Inlaatconstructie
Om de hoogwatergeul te realiseren worden er twee dijken in het landschap aangelegd. Hiertussen ontstaat een nieuwe geul die bij hoogwater een deel van de afvoer van de IJssel verwerkt. Dit resulteert in een waterstandsverlaging van de IJssel bovenstrooms van de hoogwatergeul. De geul wordt bovenstrooms voorzien van een inlaatconstructie, bestaande uit een betonnen drempel, betonnen pijlers die een betonnen brugdek dragen en – tussen de pijlers – zestig stalen vizierkleppen. De totale lengte van deze inlaat-brugcombinatie, genaamd ‘Brug Kerkdijk’, is circa 800 m.
Onder normale omstandigheden staan de kleppen op het droge, bij hoogwater vervullen de kleppen een kerende functie en bij extreem hoog water worden deze geopend zodat het water onbelemmerd de geul in kan stromen.
Iv-Infra heeft in opdracht van Volker InfraDesign de vizierkleppen ontworpen. De draaipunten van de kleppen worden gevormd door buizen die door de pijlers heen worden gestoken. Het bovenste draaipunt van de cilinders bestaat uit een demonteerbaar juk dat verankerd wordt in het beton aan de bovenzijde van de pijlers.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties