header

woensdag, 23 november 2016 11:07

Houd het erfgoed droog

Museumcollecties, archieven, bibliotheken en historische interieurs zijn kwetsbaar voor water. Hoe zorgen we dat dit erfgoed niet nat wordt? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert op 24 november een symposium om erfgoedbeheerders meer waterbewust te maken.

Steeds vaker is extreme neerslag de oorzaak van wateroverlast in erfgoedinstellingen. Tijdens de fikse hoosbuien van de afgelopen zomers zijn onder andere Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, museum RockArt in Hoek van Holland, het Kröller Müller Museum in Otterlo getroffen. Zij hebben ervaren hoe wateroverlast kan leiden tot evacuatie van objecten en het sluiten van het museum voor het publiek.

Garantie bestaat niet
Water uit onze rivieren en uit zee vormt ook een bedreiging. Nederland is een goed beschermde delta, maar 100 procent garantie op veiligheid bestaat niet. De watersnoodramp van 1953 is misschien lang geleden, maar in januari 1995 was de dreiging van hoogwater zeer dichtbij en ging het bijna mis in de gebieden langs de Maas en de Waal: in één week tijd moesten circa 250.000 mensen worden geëvacueerd. De conservator van de drie musea in Tiel, Culemborg en Zaltbommel vertelt op het symposium het verhaal van toen. Een plan ontbrak: wat moest er met de collecties gebeuren?
De conservator deelt samen met andere ervaringsdeskundigen uit de erfgoedsector zijn ervaringen met overstroming en wateroverlast. Op het programma staan daarnaast ook experts van onder andere Rijkswaterstaat, het KNMI, een Waterschap, een Veiligheidsregio en Defensie. Zij informeren de collectiebeheerders over overstromingsrisico’s in ons land, waterveiligheid, klimaatverandering, hulpverlening en maatregelen.

Waterposter
Het symposium wordt geleid door dagvoorzitter Leontine van de Stadt, kunsthistorica en programmamaker van Nederland in zeven overstromingen. Aan het eind van de dag wordt de Waterposter uitgereikt aan alle aanwezigen. De poster bevat een plan van aanpak voor waterbewust handelen. De checklist met maatregelen op de poster kan de erfgoedbeheerder gebruiken om zijn collecties te beschermen tegen het water. De poster is vooral bedoeld om de collectiebeheerder te laten nadenken of hij op dit moment goed is voorbereid, wat het beschermingsniveau zou moeten zijn voor zijn erfgoedlocatie, en bij wie hij informatie kan halen.

Het programma van deze dag: https://veilig-erfgoed.nl/system/files/agenda_attachment/Watersymposium_Programma_2.pdf

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties