header

dinsdag, 29 november 2016 15:18

Expertpool helpt overheden met verantwoord inkopen

De Expertpool Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ging onlangs van start. De Expertpool geeft advies en hulp aan decentrale overheden om producten, diensten en werken maatschappelijk verantwoord in te kopen.

Voor gemeenten, waterschappen en provincies liggen er veel kansen. Van het opzetten van een duurzaam inkoopbeleid tot en met de uitvoering en het contractbeheer van aanbestedingen. De Expertpool MVI beantwoordt vragen en helpt decentrale overheden op weg.

Kennis en ervaringen uitwisselen
De Expertpool MVI richt zich op inkopers, maar is er ook voor beleidsmedewerkers, projectmanagers, contractmanagers en budgethouders. De specialisten van de Expertpool MVI bieden onder andere hulp bij het vertalen van duurzaamheidsbeleid naar inkoopbeleid. Daarnaast helpen ze u bij vragen rond aanbestedingen, zoals:
- Welke elementen horen er thuis in een MVI-inkoopvisie?
- Hoe betrekt u in een vroeg stadium de markt bij een aanbesteding?
- Welke gunningscriteria gebruikt u?
"Het kan heel fijn zijn om daarover te sparren, zeker als je bij een kleinere overheid werkt", vertelt Marieke Hoorn - programma-adviseur bij RVO.nl.

Toegespitst advies voor inkopen
"Voor gemeenten, waterschappen en provincies zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar", zegt Hoorn. "Zo loopt er bijvoorbeeld een Community of Practice over strategisch maatschappelijk verantwoord inkopen. Hier is veel veel belangstelling voor. Maar een instrument waarbij je echt hulp op maat kunt krijgen, was er nog niet. Natuurlijk kunnen overheden zelf een adviseur inhuren, maar dit gebeurt nog relatief weinig. Met de inzet van de expertpool hopen we een beweging op gang te brengen waar iedereen van profiteert. Er valt nog zoveel duurzaamheidswinst te behalen!"

Pilot tot midden 2017
De Expertpool MVI is op 22 november 2016 gestart als pilot, die doorloopt tot midden 2017. In de pilotfase is het advies gratis voor de overheden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt de experts aan. Er gelden enkele voorwaarden voor het indienen van een aanvraag. Zoals het ambitieniveau en de bereidheid om de opgedane kennis te delen. Er is beperkt budget. Vraag uw advies dus snel aan!

MVI-manifest
De pilot vormt onderdeel van het interdepartementale Plan van aanpak MVI. De uitvoering is in handen van RVO.nl in samenwerking met het Expertisecentrum Aanbesteden PIANOo. Hoorn: "Op 8 december ondertekent staatssecretaris Dijksma een MVI-manifest samen met een vertegenwoordiging van decentrale overheden. Bedoeling is dat er daarna voor iedere organisatie binnen een halfjaar een plan van aanpak ligt."

Aanvraag indienen
Wilt u aan de slag wil met MVI-ambities? Kunt u daarbij hulp gebruiken? Vraag dan advies aan via aanvraag indienen bij PIANOo of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Doe dat onder vermelding van 'expertpool MVI'. Soms beantwoordt PIANOo de vraag direct. Als dat niet lukt koppelt PIANOo u aan een adviseur van de Expertpool MVI. Deze helpt u gedurende 1 tot 5 werkdagen op weg met het vraagstuk dat in uw organisatie leeft.

Meer informatie en tools op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen staan op de themapagina MVI.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties