header

vrijdag, 09 december 2016 10:16

Nederland trapt nationale werelddoelendialoog af

Samen met studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, ceo's van de bedrijven van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) en vertegenwoordigers van de SDG Charter gaf minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen vandaag de aftrap voor een nationale dialoog over de zeventien Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.

Tijdens het evenement 'Transform Your World' werkten leiders van vandaag en morgen samen aan nieuwe manieren om via cross-sectorale coalities en partnerschappen de SDG's te realiseren. Vertegenwoordigers van politieke partijen, de overheid, bedrijven, NGO's, kennisinstellingen en studenten ideeën uit en maakten zij plannen voor verdere samenwerking.
De DSGC is een door VNO-NCW gesteunde coalitie van acht Nederlandse multinationals die het stimuleren van duurzame bedrijfsmodellen tot doel heeft.

Team van studenten
Een team van studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam won de DSGC SDG Student Challenge. Paul Polman (ceo Unilver), Feike Sijbesma (DSM), Frans van Houten (ceo Phillips) and Marjan van Loon (oresident-directeur Shell Nederland) hadden de studenten uitgedaagd om met praktische oplossingen te komen om duurzame ontwikkeling te bevorderen. De twee generaties gingen met elkaar in gesprek over deze oplossingen, daarna koos het publiek een winnaar. Het winnende team was die van de Philips pitch. Zij presenteerden het idee om lokale luchtkwaliteit data (met China als voorbeeld) verzameld uit Philips luchtreinigers beschikbaar te maken aan buurtbewoners. Om bewustzijn van en oplossingen voor luchtvervuiling te stimuleren binnen woonwijken.
"Alleen als alle betrokken partijen samenwerken kunnen we de Sustainable Development Goals waarmaken. En de agenda van de wereld om extreme armoede te beëindigen en ervoor te zorgen dat er niemand achterblijft bereiken. Nederland heeft een goed track record in het werken in partnerships met de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de academische wereld die hun krachten bundelen. Dit model heeft bewezen zeer effectief te zijn. Ik nodig alle deelnemers uit om actief samen te werken, of het nu gaat om verbetering van de gezondheid, het bestrijden van geslachtsdiscriminatie of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor de allerarmsten. De sleutel tot succes ligt in de mate waarin we samenwerken", aldus minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen.

Cruciale onderwerpen
"SDG Charter zorgt voor door waarden gedreven verbintenissen tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, die gezamenlijk komen tot oplossingsgerichte partnerships. Maar dit is slechts een fundament. Ik hoop dat we verder gaan en doorbraakcoalities initiëren met minder 'sexy', maar cruciale onderwerpen zoals doelstellingen inzake coherente financiële stromen die in lijn zijn met de Sustainable Development Goals, en zero-footprint", aldus Bart Romijn, Director/ceo van Partos
Het evenement vond plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam en werd georganiseerd door de Dutch Sustainable Growth Coalition (www.dsgc.nl), SDG Charter NL (www.sdgcharter.nl) en de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR) (www.efr.nl).

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties