header

woensdag, 14 december 2016 11:31

Expositie Afsluitdijk in Baggermuseum Sliedrecht

In het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht is van 10 december 2016 tot en met 13 mei 2017 de tentoonstelling ‘Werken aan de Afsluitdijk, toen en nu’ te bezichtigen.

De tentoonstelling gaat in op de komende renovatie van de dijk en de plannen op het gebied van natuur, economische ontwikkelingen en duurzame energie.
Op een dijk van 32 meter (schaal 1:1000) worden de plannen aan de hand van een thematische indeling weergegeven. Conny Dirkzwager, conservator Baggermuseum: "Op die manier ervaar je de lengte van de dijk zonder dat je er zelf op staat en ervaar je ook dat er voldoende ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. Verder is het principe van de Vismigratierivier uitgewerkt in een fraaie maquette waar twee vrijwilligers met passie aan hebben gewerkt."

Sliedrechtse steenzetters
De geschiedenis van de Afsluitdijk komt ook aan de orde. Veel (over)grootvaders uit Sliedrecht zijn als steenzetter of baggeraar bij de aanleg van de Afsluitdijk van 1928 tot 1932 betrokken geweest. 'Deze steenzetters zijn uniek voor Sliedrecht. Zij verbinden de Afsluitdijk met deze regio', aldus Conny Dirkzwager. Oude ansichtkaarten geven een goed beeld van de communicatie met het thuisfront tijdens de bouw van de Afsluitdijk.

Aanleiding
De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk (de regio). Het Rijk is verantwoordelijk voor de versterking van de dijk en de vergroting van de waterafvoercapaciteit van het IJsselmeer naar de Waddenzee. DNA staat aan de lat voor de ambities op het gebied van duurzame energie, natuur, ruimtelijke kwaliteit en recreatie en toerisme. Samen werken het Rijk en DNA de komende jaren aan een veilige, duurzame, aantrekkelijke en toekomstbestendige dijk.
Meer (praktische) informatie over de tentoonstelling vindt u op de website van het Nationaal Baggermuseum.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties