header

maandag, 09 januari 2017 11:35

Toyota-concept moet autonoom rijden vriendelijker maken

Toyota presenteert de Concept-i. Het studiemodel maakt zijn debuut op de Consumer Electronics Show (CES) 2017 in Las Vegas. Hoogtepunt is ‘Yui’, de kunstmatige intelligentie waarmee de conceptcar emoties van gebruikers herkent en anticipeert op hun behoeften. De Concept-i moet bijdragen aan Toyota’s doel om een auto te ontwikkelen die niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor een ongeval. Of-ie nu door een automobilist of computer wordt bestuurd.

De Toyota Concept-i rijdt onder bepaalde omstandigheden autonoom en geeft volgens de fabrikant een nieuwe gebruikerservaring. De koplampen heten inzittenden welkom met een knipoog. Lichteffecten geven het interieur een bijzondere ambiance en bijvoorbeeld aan of de Concept-i wel of niet autonoom rijdt. Het stuurwiel lijkt op een gamecontroller en maakt deel uit van het verder minimalistische dashboard. “De Concept-i moet autorijden warmer en vriendelijker maken”, aldus dr. Gill Pratt, ceo van het Toyota Research Institute (TRI).

Interface Yui
Links van het stuur van de Concept-i bevindt zich een rond display dat Yui toont en de kunstmatige intelligentie in de vorm van een avatar. Yui verschijnt ook op de deurpanelen om de bestuurder welkom te heten. De Concept-i communiceert verder met andere weggebruikers. Zodra de auto afslaat, lichten aan de achterzijde de woorden ‘Turning left’ of ‘Turning right’ op. Hij waarschuwt ook achteropkomende auto’s bij gevaarlijke situaties met de woorden ‘Watch out!!!’.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties