header

maandag, 30 januari 2017 12:57

Irrawaddy in kaart met ballonnen en gps-trackers

Een team van onderzoekers en studenten van de TU Delft vertrok vorige week naar Myanmar, om daar de stroming van de grootste rivier, de Irrawaddy, in kaart te brengen. Zij namen daarvoor vijftien speciaal gemaakte gps-trackers en vierhonderd ballonnen met ledlampjes mee.

Na hun ‘tewaterlating’ worden ze door het team enkele honderden kilometers gevolgd op hun reis stroomafwaarts. De onderzoekers hopen op deze manier data te verzamelen over de variaties in stroomsnelheid van de rivier. Daarnaast zullen ze waterkwaliteitsmetingen doen. Deze gegevens gebruiken ze om een hydraulisch en waterkwaliteitsmodel van de rivier te kunnen ijken.
Op het Instagramaccount van de TUDelft zijn vanaf maandag 30 januari hun vorderingen te volgen via #theweekof.

Irrawaddy
Elke rivier is anders en het gedrag ervan kun je pas voorspellen wanneer je haar in kaart heb gebracht. Dat is precies wat de onderzoekers gaan doen. Door een combinatie van veel low tech drijvers (ballonnen met ledlampjes), en een aantal zelf gemaakte high tech gps-trackers kunnen de onderzoekers in kaart brengen hoe de rivier stroomt, en hoe zij zich gedraagt. Dit bevat essentiële informatie om in de toekomst zaken als verplaatsen van de stroomgeulen (vaargeulen) en de verspreiding van verontreinigingen te kunnen voorspellen.

Metingen
Om een grote rivier als de Irrawaddy in kaart te brengen zijn veel meetpunten nodig, die je eigenlijk continu wil blijven volgen. Kant en klare gps-beacons zijn duur, of hebben geen gsm. Rolf Hut (TU Delft / Disdro) maakte op basis van technologie ontwikkeld voor de maker community een gps-tracker die elke minuut zijn positie op een lokale sd-kaart schrijft, elk kwartier inbelt en zijn locatie doorgeeft. Daardoor kunnen deze trackers ook weer teruggevonden worden. De ballonen hebben verschillende kleuren en worden op verschillende plaatsen op bekende tijdstippen in de rivier losgelaten. Het onderzoeksteam volgt de trackers en ballonnen een paar honderd kilometer, met enkele dagen doorlooptijd. Elke vijftig á zeventig kilometer is er een brug waar de doorkomst met de hand geteld gaat worden.

Lokaal onderzoek
Omdat rivieren in het algemeen, en de Irrawaddy in het bijzonder, altijd veranderen, is het noodzakelijk dit ‘in kaart brengen’ periodiek te herhalen. Door lokale verantwoordelijken, studenten en academische collega’s uit Myanmar te betrekken bij dit experiment, kunnen de Delftse onderzoekers over essentiële lokale kennis beschikken, en er voor zorgen dat dit onderzoek in de toekomst herhaald kan worden.
Met de data wil het team ook bepalen in hoeverre het ophalen van gegevens over waterkwaliteit via citizen science kan dienen als monitoringsysteem. Een soortgelijk project loopt nu inmiddels een jaar in Myanmar, en dit experiment levert belangrijke aanvullende informatie.

Samenwerking met Myanmar
Deze meetcampagne is onderdeel van een reeks van activiteiten die al sinds 2013 plaatsvindt in Myanmar samen met de TU Delft op gebied van waterbeheer en watermanagement - onderzoek, maar ook onderwijs en valorisatie. Zo is deelname van de Delftse startup Disdro aan deze meetcampagne onderdeel van het Partner voor Water (RVO) project: “Leapfrogging Delta Management in Myanmar - Showcase smart information solutions in the Ayeyawady Delta”. Disdro is een van negen startups die - onder de vleugels van VPdelta - in dit rvo-project innovaties gaan testen en demonstreren in Myanmar.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties