header

maandag, 13 februari 2017 11:01

‘Stijlicoon’ praatpaal verdwijnt na halve eeuw

De praatpaal gaat met pensioen per 1 juli. Na meer dan een halve eeuw verdwijnt dit 'stijlicoon' langs de snelwegen. De praatpaal is verdrongen door de mobiele telefoon.

Over vijf maanden kunnen automobilisten met pech niet meer terecht bij een praatpaal. Per 1 juli worden ze uitgeschakeld en binnen drie maanden verwijderd.
De praatpaal wordt niet of nauwelijks meer gebruikt door de opkomst van de mobiele telefoon en andere nieuwe technologieën. Rijkswaterstaat bespaart met het weghalen van de palen 1 miljoen euro. In 2011 - het laatste jaar dat er nog cijfers werden bijgehouden - kwamen slechts 3 procent van de 1,8 miljoen pechmeldingen via praatpalen binnen.

Historie
De ANWB plaatste in 1960 bij wijze van proef de eerste noodtelefoons langs Rijksweg 13, de huidige A13. In 1968 besloot de regering een landelijk netwerk te financieren met zuilen om de twee kilometer langs de snelwegen. Twee jaar later installeerde Rijkswaterstaat de eerste palen langs Rijksweg 28 tussen Hoevelaken en Zwolle. ANWB-historicus Hans Buiter vertelt in Eén Vandaag over de vele soorten palen die er geweest zijn. De allereerste echte praatpaal is geplaatst in 1960. In 1974 werd de duizendste praatpaal, ontworpen door Philips en de Technische Hogeschool in Eindhoven, in bedrijf gesteld. Eind jaren negentig was het huidige netwerk met 3.300 praatpalen voltooid. Onderdeel van die geschiedenis is natuurlijk een andere icoon. In dit geval een reclame icoon: 'Schat, staat de Bokma koud?'

Pech
Vanaf 1 juli zullen weggebruikers dus met eigen middelen hulp moeten inroepen bij pech onderweg. Rijkswaterstaat adviseert om:
- altijd een opgeladen mobiele telefoon bij je te hebben;
- het telefoonnummer van de pechhulpverlener paraat te hebben;
- indien mogelijk door te rijden naar een pechhaven, parkeerplaats of benzinestation;
- bij een pechgeval of incident direct achter de vangrail te gaan staan met een veiligheidshesje aan;
- zo snel mogelijk hulp te laten komen.

Lukt het niet om door te rijden naar een veilige plek zoals een pechhaven of parkeerplaats, zet de auto dan zoveel mogelijk rechts van de snelweg stil. Zet de alarmlichten aan, stap voorzichtig uit, ga achter de vangrail staan en bel een pechhulpdienst. Ook op de site van de ANWB staat informatie over wat te doen bij pech na 1 juli.

Eigen exemplaar
Als je een originele nieuwe bestemming weet voor de ontmantelde praatpalen, dan kan je dat de ANWB laten weten. Dan maak je kans op een eigen exemplaar. Ook worden praatpalen duurzaam afgevoerd. Nog bruikbare onderdelen worden hergebruikt. En wie weet kom je nog eens een praatpaal tegen in een museum.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties