header

woensdag, 15 februari 2017 15:50

Markt monitort flora en fauna

Zes marktpartijen gaan voor Rijkswaterstaat aan de slag met de monitoring van de flora en fauna in de Nederlandse rijkswateren en de wegbermen. Rijkswaterstaat en de zes ondernemingen hebben daartoe op 15 februari een raamovereenkomst ondertekend.

De bedrijven zullen informatie verzamelen over de flora en fauna, waaruit Rijkswaterstaat kan afleiden wat de kwaliteit van het water en de bermen is en hoe het is gesteld met de diversiteit van planten en dieren. "Zorgen voor schoon en gezond water is een van de hoofdtaken van Rijkswaterstaat. Daarvoor zijn data over de biologische en de chemische kwaliteit van het water van onmisbaar belang. Schoon en gezond water is immers rijk aan dieren en planten. Daar gaat dit contract over. Op basis van deze data bepalen we of we maatregelen moeten nemen om de kwaliteit van het water te verbeteren. En, zo ja, welke maatregelen. Zo kunnen we onze beheerstaken goed uitvoeren en blijven voldoen aan wet- en regelgeving", zegt Perry van der Weyden, cio en hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat.

Monsters
Twee marktpartijen (Eurofins Omegam, Bureau Waardenburg) zullen monsters nemen van de Noordzee, Waddenzee, de Delta en grote rivieren en het daarin aanwezige bodemleven analyseren. Drie marktpartijen (BTL Advies, Tauw en Eurofins Omegam) zullen de flora en fauna inventariseren langs de wegbermen en oevers. Drie marktpartijen (Bureau Waardenburg, Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek en Eftas Fernerkundung Technologietransfer) gaan aan de hand van luchtfoto’s de vegetatiestructuur langs de oevers en in de getijdegebieden in kaart brengen.
Rijkswaterstaat heeft deze ondernemingen geselecteerd op basis van de kwaliteit. De raamovereenkomst geldt drie jaar en heeft een optie tot verlenging van een jaar. Van der Weyden: "We hebben het volste vertrouwen in deze langdurige samenwerking. Het is belangrijk dat we open staan voor elkaars belangen en onze kennis delen. En we moeten het gezamenlijk doel niet uit het oog verliezen: het borgen van de waterkwaliteit in Nederland."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties