header

dinsdag, 21 februari 2017 08:38

Gouda en water; een uitdaging

In de binnenstad van Gouda bestaat een kwetsbaar evenwicht tussen te nat en te droog. Bij een flinke regenbui staat de binnenstad al snel onder water. Een verlaging van het waterpeil is geen optie omdat dan de houten funderingen van de oude huizen gaan rotten. Ook heeft Gouda te maken met een zakkende bodem en de klimaatverandering zorgt voor nog meer uitdagingen. Als we, met de uitdagingen die we hebben, een toekomstbestendige binnenstad willen realiseren, is samenwerken het sleutelwoord. In Gouda doen we dat met veel partijen en op verschillende manieren.

De specifieke uitdagingen die we in Gouda hebben, zorgen ervoor dat we slimme oplossingen moeten ontwikkelen. Bijvoorbeeld daar waar het gaat om de aanleg en het beheer van infrastructuur en riolering, maar ook in het waterbeheer en in de ruimtelijke ordening van de binnenstad. Alleen door met elkaar op te trekken kunnen we de hiervoor benodigde kennis en ervaring opdoen. Het is de samenwerking tussen gemeente, waterschap, rijksdienst, belangenorganisaties en kennisinstellingen, die deze missie haalbaar maakt. Behalve overheden en kennisinstellingen, spelen ook bewoners en bedrijven een belangrijke rol.

Stevige stad op slappe bodem
Om die samenwerking in gang te zetten en om samen oplossingen te verkennen, heeft een aantal partijen en kennisinstituten onder de titel ‘Stevige stad, slappe bodem’, de handen ineen geslagen. Door het ondertekenen van de ‘Intentieovereenkomst historische binnenstad Gouda’ zijn we een samenwerking aangegaan met gemeente Gouda, Deltares, Rijkswaterstaat, Water Verkeer en Leefomgeving, Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek en de Technische Universiteit Delft. Daarnaast hebben de volgende partijen hun medewerking toegezegd: Platform Slappe Bodem, Stichting Rioned en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Kern van de overeenkomst is dat we samen de technische oplossingsrichtingen van een toekomstbestendige binnenstad van Gouda uitwerken.

Gouds Watergilde denkt mee
Ook het Gouds Watergilde denkt mee over het behoud en het herstel van het historische water binnen en buiten de binnenstad. Het gilde overhandigde eind vorig jaar het rapport Watermodel binnenstad Gouda aan Rijnland en de gemeente Gouda. Hans Suijs, voorzitter van de werkgroep Gouds Watergilde: “Het Watergilde wil het waterprobleem van Gouda inzichtelijk maken en heeft hiervoor een computermodel gemaakt. Dit is toegepast bij verschillende soorten regenbuien.” Oplossingen heeft het Watergilde ook: “Zorg dat er weer net zo veel water is als vroeger. Het vergroten van de pompcapaciteit helpt hierbij. Het helpt ook als bewoners regenwater zelf opvangen in hun tuin.”

Living Lab
Om nieuwe oplossingen te vinden, is Rijnland samen met de gemeente Gouda en met burgers bezig met een zogeheten Living Lab rondom de Turfmarkt. Het lab is een proeftuin waar grondwatermetingen worden verricht. Doel hiervan is oplossingen te testen voor de beste manier van omgaan met bodemdaling.

Toewerken naar een combinatie van oplossingen
Al met al is duidelijk dat er al veel wordt samengewerkt. Met elkaar vinden we oplossingen die Gouda klaar maken voor de toekomst. We verwachten dat alle samenwerkingen leiden tot een integraal plan met een combinatie van maatregelen. Een dergelijk plan zal uiteraard zowel door het hoogheemraadschap als door de gemeente Gouda moeten worden onderschreven.

1 Reactie

  • Reactielink zondag, 11 februari 2018 10:48 Geplaatst door Grace

    What's Happening i am new to this, I stumbled upon this I've discovered It
    absolutely useful and it has aided me out loads.
    I'm hoping to contribute & help different users like its aided me.
    Great job.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties