header

woensdag, 08 maart 2017 14:36

Operationale winst, nettoverlies

Koninklijke Boskalis Westminster heeft 2016 conform verwachting afgesloten met een operationele winst van € 276 miljoen. Na aftrek van non-cash impairmentlasten ten bedrage van € 840 miljoen na belasting resteert een nettoverlies van € 564 miljoen (nettowinst 2015: € 440 miljoen).

De omzet is met 20 procent afgenomen tot € 2,60 miljard (2015: € 3,24 miljard). Gecorrigeerd voor (de)consolidatie- en valuta-effecten is de omzet met 26 procent afgenomen. De EBITDA is uitgekomen op € 660 miljoen en het bedrijfsresultaat bedroeg € 385 miljoen, beide gecorrigeerd voor impairmentlasten (2015 EBITDA: € 885 miljoen en bedrijfsresultaat: € 577 miljoen).

Groot contrast
Daar waar in 2015 nog sprake was van een uitzonderlijk goed jaar met een hoge vlootbezetting en bijzonder goede projectmarges was de overgang naar en het contrast met 2016 even uitzonderlijk groot. Dredging & Inland Infra kende een rustig jaar. De sterke afname van de omzet werd mede verklaard door een zeer druk 2015 met de uitvoering van het Suezkanaal project, maar is ook een reflectie van de marktomstandigheden. Daarenboven werden de omzet en de vlootbezetting negatief beïnvloed door een opschorting van de werkzaamheden op het project Pluit in Indonesië. De resultaten op de projecten in uitvoering waren redelijk.

Goed bijgedragen
Bij Offshore Energy is de omzet als gevolg van de geacquireerde offshore activiteiten van VolkerWessels toegenomen. Deze activiteiten hebben tevens goed aan het resultaat bijgedragen. De overige activiteiten hebben ondanks de verslechterde marktomstandigheden redelijk tot goed bijgedragen. Bij Towage & Salvage nam het resultaat in vergelijking met vorig jaar af, mede als gevolg van deconsolidatie-effecten bij Towage. Salvage had een goed maar erg rustig jaar.

Service-gerelateerde deel
Als gevolg van de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore markt en de daaruit voortvloeiende vooruitzichten zijn recent non-cash impairmentlasten van € 840 miljoen na belasting bekendgemaakt. Deze lasten houden bijna uitsluitend verband met het service-gerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten van Boskalis en betreffen zowel een afwaardering op schepen als goodwill.

Onverminderd sterk
De financiële positie van Boskalis is ook na de impairment onverminderd sterk. Boskalis is per eind 2016 netto-schuldenvrij met een positieve netto-kaspositie van € 203 miljoen. De orderportefeuille is toegenomen tot € 2,92 miljard (ultimo 2015: € 2,49 miljard).

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties