header

donderdag, 23 maart 2017 11:52

Wetsus winnaar eerste fase prestigieuze George Barley Prize

Een team van Wetsus heeft de eerste fase gewonnen van de prestigieuze George Barley Prize. Van de 77 inzenders mochten vijf teams een pitch doen, waarbij Wetsus werd vertegenwoordigd door promovendus Prashant Kumar. Deze inzending werd vervolgens uitgeroepen tot winnaar.

De Wetsus-inzending was de enige niet-Amerikaanse inzending die bij de top 15 zat. De toekenning van de prijs onderstreept opnieuw de rol van Nederland als gidsland voor watertechnologie en de internationale positie van Wetsus als kennisinstituut.

Fosfaat verwijderen
De George Barley prijs van de Everglades Foundation richt zich op technieken die fosfaat tot ultralage concentraties (10 ppb) kunnen verwijderen tegen acceptabele kosten en met een klein ruimtebeslag. De winnende inzending van Wetsus is gebaseerd op een efficiënte combinatie van flocculatie en adsorptie. In oppervlaktewater komt fosfaat voor in zowel opgeloste vorm als in de vorm van deeltjes. De kracht van de oplossing van Wetsus is dat de voorgestelde technologie beide vormen kan verwijderen. Het oplosbare fosfaat kan door adsorptie aan een ijzerhoudend adsorbens tot zeer lage concentraties worden verwijderd. Vanwege de lage concentraties is regeneratie van het het adsorbens belangrijk zodat de kosten laag blijven, er geen afval wordt gemaakt en het fosfaat zelfs in bruikbare vorm wordt teruggewonnen. Voor het invangen van fosfaat dat aanwezig is in de vorm van deeltjes heeft Wetsus het gebruik van natuurlijke flocculanten voorgesteld. Dergelijke flocculanten kunnen gemaakt worden uit garnalenschillen of zelfs uit het slib van een rioolwaterzuivering. De natuurlijke flocculanten maken het mogelijk de weggevangen deeltjes als meststof in de landbouw in te zetten.

Fase twee
Dit innovatieve concept was aanleiding voor de jury om de prijs aan het Wetsus-team toe te kennen. Binnenkort start fase twee van de competitie, waarin het systeem op laboratoriumschaal worden getest en gedemonstreerd. Daarna volgt opschaling, tot er in 2020 een werkende installatie in de Everglades staat. De uiteindelijke winnaar verdient daarmee de overallprijs van 10 miljoen dollar.
Prashant Kumar doet zijn promotie-onderzoek bij Wetsus, ondersteund door Stowa. Kumar werkt in het thema Phosphate Recovery, waarin, naast Stowa, de bedrijven Green Water Solution, ICL, Kemira, Oosterhof Holman en Waterschap Brabantse Delta participeren. Het thema werkt nauw samen met het Wetsus-onderzoeksthema Natural Flocculants.

Klik hier voor een filmpje van de Wetsus-inzending.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties