header

maandag, 03 april 2017 11:26

Waterveiligheidsportaal maakt veiligheid dijken zichtbaar

Het Informatiehuis Water (IHW) en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) hebben het ‘Waterveiligheidsportaal’ gelanceerd tijdens de Water Info Dag, 30 maart in ‘s Hertogenbosch. Sinds 1 april is waterveiligheidsportaal.nl beschikbaar. Via dit portaal melden waterschappen en andere keringbeheerders vanaf nu dijken aan die versterkt moeten worden. Met één druk op de knop is straks zichtbaar welke primaire dijken veilig zijn en welke (nog) niet.

Het Waterveiligheidsportaal komt op een logisch moment, want per 1 januari 2017 gelden er nieuwe waterveiligheidsnormen voor de dijken. Deze nieuwe normen zijn gebaseerd op de kans dat een gebied overstroomt en houden rekening met de gevolgen van een overstroming. De oude normen, daterend uit 1960, waren gebaseerd op de kans dat er water over de dijk kwam. Om de dijken aan de nieuwe normen te laten voldoen, is er een nieuwe manier van beoordelen ontwikkeld. Dijken die na beoordeling versterkt moeten worden, worden vervolgens via waterveiligheidsportaal.nl aangemeld bij het HWBP. Rijkswaterstaat en de waterschappen werken samen in het HWBP en staat de komende jaren gesteld voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit.

Tevreden met het resultaat
Erik Kraaij van HWBP, de opdrachtgever van het Waterveiligheidsportaal: “Tot nu toe was er geen digitaal eenduidig, uniform landelijk beeld van de veiligheid van onze dijken. Dankzij het Waterveiligheidsportaal hebben we dat nu wel. We zijn vanuit het HWBP blij dat het is gelukt en zeer tevreden met het resultaat.”
Jan Strijker van het IHW, de ontwikkelaar van het digitale Waterveiligheidsportaal: “Dijken beoordelen betekent informatie uitwisselen. Om dit met de nieuwe normen soepel te laten verlopen, is het Waterveiligheidsportaal gebouwd. Het scheelt beheerders straks veel werk.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties