header

donderdag, 06 april 2017 14:05

Project Barometer meet ‘gezondheid’ project

AT Osborne introduceert de Project Barometer, een gratis onlinetool voor het meten van de ‘gezondheid’ van een project.

Of een project goed loopt wordt vaak afgemeten aan harde factoren als budget en planning, terwijl het welslagen evenzeer afhangt van zachte factoren als: vertrouwen, samenwerking, reflectie, sfeer en steun binnen het projectteam. Het misgaan van harde factoren is vaak een symptoom van een onderliggend probleem waarvan de oorzaak ligt in het falen van zachte factoren. Het zichtbaar en bespreekbaar maken van de zachte factoren is daarom cruciaal. Maar hoe krijg je zicht op deze factoren?
Daarvoor introduceert AT Osborne de gratis online-Project Barometer: een vragenlijst die anoniem door alle projectleden wordt ingevuld en via een overzichtelijk dashboard inzicht geeft in de gezondheid van het project. De methodiek van de AT Osborne Project Barometer is ontwikkeld met de uitgebreide ervaring die AT Osborne heeft op het gebied van Project Recovery en maakt gebruik van de tien belangrijkste ‘early warning signals’ die uit die ervaring naar voren komen.

Complexe taak
Elke organisatie gebruikt projectmanagement. Voor de meer bijzondere werkzaamheden installeert men een projectteam of een projectorganisatie die met oplossingen moet komen. Het beheersen van projecten is een complexe taak. Een projectmanager voelt doorlopend druk op budget en planning en moet onder deze druk zijn team leiden en motiveren. Een opgave waar veel bij mis kan gaan. Problemen beginnen vaak klein en hebben de neiging te escaleren. Het is daarom zaak om in een vroegtijdig stadium signalen van dreigende problemen te onderkennen en tijdig het tij te keren. Zo blijft het project op koers en is er sprake van projectfitness.

Early warning signals
Om vroegtijdig op te merken dat een project uit koers dreigt te raken moet een projectmanager alert zijn op early warning signals. Deze signalen onderscheiden zich van de problemen die in audits en assessments naar voren komen doordat ze veel minder duidelijk en moeilijk meetbaar zijn. Veelal moet er worden afgegaan op het onderbuikgevoel bij gebrek aan betrouwbare meetinstrumenten. Tenminste, tot voor kort.
Iedereen heeft een onderbuikgevoel en dat is waardevol. Waardevol voor jezelf, maar ook voor het project om langzaam en geruisloos falen van projecten tijdig te kunnen signaleren en voorkomen. Toch wordt dit onderbuikgevoel nog te weinig benut, omdat er verschillende randvoorwaarden nodig zijn.

Tastbaar
De AT Osborne Project Barometer helpt om onderbuikgevoelens om te zetten in tastbare signalen. Deze vormen vervolgens de basis voor een gespreksagenda waarmee het team dieper op de signalen in gaat en kan ontdekken welke zachte factoren er spelen die project succes moeilijker maken. Deze onlinetool geeft alle projectleden de mogelijkheid om hun perspectief (lees: onderbuikgevoel) op de projectfitness periodiek en anoniem te delen. Periodiek, zodat de signalen op tijd bespreekbaar kunnen worden gemaakt, en anoniem om iedereen een kans te bieden zijn perspectief te delen zonder dit per se te hoeven beargumenteren.
De uitkomsten van de Project Barometer zijn een prima ingang om sluimerende en dreigende problemen vroegtijdig bespreekbaar te maken.

Gratis onlinetool
Probeer gratis en zonder verplichtingen de mogelijkheden van de AT Osborne Project Barometer via www.projectbarometer.nl.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties