header

dinsdag, 11 april 2017 10:45

Vorm en functie komen samen bij de nieuwe zeesluis IJmuiden

De nieuwe zeesluis bij IJmuiden is het volgende voorbeeld in de Nederlandse traditie van grote waterwerken als de Afsluitdijk en de Deltawerken. Maar behalve een technisch hoogstandje is het sluizencomplex ook in esthetisch opzicht een visitekaartje voor ons land. Hoe kwam dat ontwerp eigenlijk tot stand?

Er hangt veel af van de nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden. Zo moet dit prestigieuze bouwwerk de regio rond Amsterdam bereikbaar houden voor almaar groter wordende zeeschepen. Tegelijkertijd beschermt ’s werelds grootste zeesluis een deel van ons land tegen hoogwater en een eventueel stijgende zeespiegel.

Het landschap als basis
Kristian Koreman van ZUS, het architectenbureau dat vanuit landschappelijke inpassing betrokken is bij het ontwerp van de nieuwe zeesluis, vertelt dat hiervoor alle technische eisen duidelijk zijn. “We weten precies hoe groot, breed en diep het allemaal moet worden. Wat het complex maakt, is dat de zeesluis in een karakteristieke omgeving ligt die door de eeuwen heen een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. De nieuwe zeesluis moet zich daar op een goede manier in voegen.” Koreman legt uit dat het vanaf het begin een grote wens was dat het landschap de basis moest vormen voor het ontwerp. “Het landschap loopt als het ware over de sluizen heen, die daar als machines in liggen verzonken. Bezoekers die over de sluizen rijden, moeten niet het idee krijgen dat ze over een dam met grote wanden rijden, maar door een landschap. De gebruikte kleuren en materialen zijn daarop afgestemd.”

Van de nood een deugd gemaakt
De nieuwe zeesluis wordt zoveel mogelijk toekomstproof gebouwd. De bedoeling is dat Nederland er minimaal twee eeuwen mee vooruit kan. “Ons land moet ook droog blijven als de zeespiegel stijgt”, stelt Koreman. “De zeewerende functie van het complex is gesteld op 8,85 m. Daarom hebben we een hogere wand in het ontwerp moeten opnemen. Niet ideaal, maar we hebben van de nood een deugd gemaakt door ook een soort balkon te maken, compleet met mooie verlichting en een strakke railing. Hetzelfde geldt voor de bedieningsgebouwen langs de sluis. Om reflecties in de ramen te voorkomen, dienen deze onder een hoek van 15° te staan. Daarom hebben we de gebouwen in hun geheel 15° gekanteld. Het grote en de twee kleinere bedieningsgebouwen hangen daardoor als een soort uitnodigende butler over de sluis heen, wat een bijzonder perspectief geeft.”

Macro, meso en micro
Koreman vertelt dat er voor de inrichting en afwerking van het complex op drie niveaus wordt gewerkt: macro, meso en micro. “Dat gaat van de grote lijnen – zoals overal dezelfde bestrating en beplanting – tot de kleinste details, zoals de kleur van de bouten en moeren. Voor de grootste sluis hebben we een nieuwe standaard van afwerking willen introduceren, met hoogwaardige materialen. Daarmee nemen we vast een voorschot op de toekomst, wanneer mogelijk ook overige delen van het sluizencomplex worden aangepakt. Het volledige sluizencomplex moet hetzelfde afwerkingsniveau krijgen. Ook dat komt de beleving van passanten en omwonenden ten goede.”

Lange Nederlandse traditie
Als voorzitter van de Commissie Stedelijk Schoon Velsen werd Miranda Reitsma al in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerp van wat straks de grootste zeesluis ter wereld is. Een uitzonderlijk project, zo vindt zij. “Nederland heeft natuurlijk een lange traditie als het aankomt op het bouwen van bruggen en sluizen. Daar mogen we trots op zijn. Daarom is het logisch dat er ook aandacht is voor de esthetische kant van het complex. Voorafgaand heeft de gemeente een beeldkwaliteitsplan opgesteld, waarin zaken als materiaalgebruik, kleur en vormtaal aan de orde komen. Waar eindigt de sluis? En waar begint het landschap? Die vragen waren de rode draad in de voorbereiding. Natuurlijk moet een zeesluis eerst en vooral functioneel zijn, maar voor omwonenden is het ook belangrijk hoe het eruit ziet.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties