header

dinsdag, 11 april 2017 10:52

De rol van de bodem in klimaatverandering

ISO ontwikkelt vele methoden op het gebied van klimaatverandering. Op deze manier wordt bijgedragen aan uniforme methoden om klimaat gerelateerde parameters te kunnen meten en registreren en onderzoek uit te voeren. In de werkgroep van ISO/TC 190 ‘Soil quality’ werken internationale bodemexperts samen op het gebied van onderzoek en kwaliteit in relatie tot klimaatverandering.

Normen worden ingezet om ervoor te zorgen dat materialen, producten, processen en diensten aan bepaalde standaarden voldoen. Door het vaststellen van eisen, specificaties en richtlijnen die in de normen worden beschreven kan kwaliteit worden gewaarborgd. Om het ontwikkelen en het gebruik van normen te bevorderen zijn organisaties zoals ISO nodig. Zij brengen mensen met de benodigde vakkennis bij elkaar en zorgen ervoor dat deze kennis uiteindelijk resulteert in documenten.

Bodem en klimaatverandering
De ISO werkgroep bodem en klimaatverandering is met verschillende projecten bezig. Zo heeft de werkgroep recent een position paper afgerond genaamd ‘Accounting for carbon stocks in soils and measuring emissions of GhGs from soils: do we have the needed standards’. Deze wordt binnenkort gepubliceerd in het online-journal ‘Frontiers in Environmental Science’. Ook ligt er een voorstel van de norm ‘ISO/CD 20951 Guidelines on the selection and the application of methods for measuring greenhouse gases (CO2, N2O, CH4) and ammonia (NH3) emissions from agricultural soils’ waar commentaar op geleverd kan worden tot 14 april 2017.

Nieuwe projecten
Een nieuw project waar de werkgroep zich voor heeft geïnteresseerd is een onderzoek van VCS (Verified Carbon Standard). VCS is een organisatie die zich inzet voor betere kwaliteitsstandaarden op het gebied van de vrijwillige koolstofmarkt. Het document “A guideline for the assessment of changes in soil carbon stocks”, dat VCS gepubliceerd heeft, wordt door ISO als basis gebruikt voor een nieuwe internationale norm. Daarnaast wordt aan een project gewerkt die een methode voor metingen van temperatuur in bodemprofielen omschrijft.

Meer informatie
Wilt u meer te weten te komen over actuele ontwikkelingen binnen deze ISO werkgroep? Of bent u zelf een expert op het gebied van bodem en klimaatverandering en bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden om deel te nemen aan het normalisatieproces? Neem dan contact op met NEN, cluster Milieu & Maatschappij, T (015) 2 690 303 of E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties