header

donderdag, 20 april 2017 11:39

Geluidsjager Rick Scholte wint Prins Friso Ingenieursprijs

Dr. ir. Rick Scholte (38), founder en managing director bij Sorama, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2017. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs op de TU Delft, in het bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel, uit handen van Gerald Schotman, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (Kivi). Het instituut kent de prijs jaarlijks toe.

”Met Rick Scholte hebben we een ingenieur in een vakgebied dat de komende jaren meer aandacht verdient”, stelt juryvoorzitter Micaela dos Ramos. “Rick blinkt uit doordat hij slimme en betaalbare oplossingen voor geluidsproblematiek weet te realiseren die impact hebben op zowel de volksgezondheid als veiligheid. Daarbij weet hij industrie en kennisinstituten knap te verenigen.”

Belangrijk gezondheidsrisico
Scholte studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. Na zijn promotie aan de TU Eindhoven richtte hij het bedrijf Sorama Sound Imaging op. Dit bedrijf richt zich op het in kaart brengen en opheffen van geluidsoverlast, een belangrijk gezondheidsrisico in de 21ste eeuw. Zijn gepatenteerde methode om geluid driedimensionaal in beeld te brengen, helpt bij het verminderen van geluidsoverlast door industriële producten. Daarnaast is de methode in te zetten tegen agressie en criminaliteit in de gebouwde omgeving.

Publieksprijs
Dr. ir. Martin Baptist (45), senior scientist bij Wageningen Marine Research, kwam als winnaar naar voren uit de publieksstemming van de Prins Friso Ingenieursprijs. Baptist studeerde af aan de Universiteit Wageningen als ecoloog en promoveerde aan de TU Delft bij waterbouwkunde. Als eco-engineer combineert hij zijn technische en ecologische kennis om groene oplossingen voor de waterbouw te realiseren.

Derde finalist
De derde finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs is dr. ir. Rolf Hut (36), onderzoeker en docent aan de TU Delft. Hut is onder meer verbonden aan het eWaterCycle-project, dat als doel heeft een globaal systeem voor overstromingsvoorspelling op te zetten. Het binnen handbereik brengen van techniek voor met name kinderen, door middel van het in elkaar knutselen van experimentele opstellingen, is zijn passie en handelsmerk. Hij doceert de nieuwe cursus ‘Maken voor natuurkundestudenten’ en is erg actief als promotor van techniek.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties