header

maandag, 08 mei 2017 08:44

Klaar voor de verplaatsing van de zwaarste kazemat

Na de verplaatsing van kazemat Vreeswijk Oost op 22 februari 2017 maakt Sas van Vreeswijk zich nu op voor de verplaatsing van kazemat Schalkwijkse Wetering, de zwaarste van het stel. Projectleider Mark van den Hurk: “Hoewel dit de zwaarste kazemat is, hoeven we de procedure voor de verplaatsing nauwelijks te wijzigen.”

1.600 ton oftewel: 1,6 miljoen kg. Dat is het gewicht van kazemat Schalkwijkse Wetering. Een verschil van 400 ton – 400.000 kg – met kazemat Vreeswijk Oost, die in februari naar zijn nieuwe plek werd gereden. Toch is de verplaatsing van kazemat Schalkwijkse Wetering – onder voorbehoud gepland voor eind mei – ondanks zijn hoge gewicht niet wezenlijk anders. “Het materiaal waarmee we in februari hebben gewerkt, was berekend op het gewicht van de zwaarste kazemat”, legt Mark van den Hurk, projectleider bij Sas van Vreeswijk, uit. “Gevolg is dat de procedure nagenoeg hetzelfde is.”

Voorbereidingen
Op dit moment is Sas van Vreeswijk druk bezig met de voorbereidingen voor de verplaatsing. “We zijn bezig met de opbouw van het verrijdbare portaal. Dit is eigenlijk een enorme kraan, waarmee we de kazemat straks gaan op tillen. Staat het portaal eenmaal klaar, dan kunnen we kazemat voorzichtig oppakken, de laatste funderingspalen doorzagen en optillen. Dan is het gevaarte klaar voor de verplaatsing.” De afstand waarover kazemat Schalkwijkse Wetering wordt verplaatst is iets kleiner. ‘Deze kazemat schuift maar 80 m op. Kazemat Vreeswijk Oost moesten we 150 m verplaatsen.”

Geleerde lessen
Wat heeft Sas van Vreeswijk geleerd van de verplaatsing van kazemat Vreeswijk Oost? Van den Hurk: “De methode die we hebben bedacht, werkt. Dat heeft de verplaatsing van kazemat Vreeswijk Oost wel bewezen. Die is geheel volgens plan verlopen. Daarin hoeven we dus niets te wijzigen. Wel hebben we de bouwkuip, de plek waar de vrij gegraven kazemat zich nu bevindt, groter gemaakt. We hebben ervaren dat het ontgraven van de onderkant van de kazemat dan net wat gemakkelijker gaat. Verder is het vooral hopen dat het tijdens de verplaatsing niet te hard waait. De verplaatsing van kazemat Vreeswijk Oost hadden we ook niet een dag later moeten plannen. Dan had een storm roet in het eten gegooid.”

Uitkijkplatform
Van den Hurk vertelt dat er rondom de verplaatsing van kazemat Schalkwijkse Wetering geen publieksevenement zoals bij de eerste kazemat wordt georganiseerd. Er zal wel een plek worden aangewezen waar geïnteresseerden die de verplaatsing toch komen bekijken, veilig kunnen staan. Overigens blijft het niet bij de verplaatsing van kazemat Schalkwijkse Wetering. “De komende maanden verplaatsen we ook nog kazemat Houtense Wetering, een schutsluis en een duikerhoofd. We hoeven ons dus niet te vervelen.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties