header

vrijdag, 12 mei 2017 12:59

Maeslantkering bestaat twintig jaar

De Maeslantkering is jarig. De stormvloedkering is tussen 1991 en 1997 gebouwd en beschermt Nederland inmiddels twintig jaar tegen hoogwater. Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen dan de Maeslantkering. Dit Deltawerk kan een vloedgolf van 5 m boven NAP aan.

De Maeslantkering ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en werd gebouwd tussen 1991 en 1997. Het bouwwerk is volledig automatisch gestuurd en vormt samen met de Hartelkering en de dijkverbreding Rozenburg de Europoortkering. De Maeslantkering is een voorliggende kering, wat betekent dat hij de eerste klappen opvangt bij hoogwater vanuit zee. Hiermee beschermt de stormvloedkering de inwoners van Zuid-Holland.

De Maeslantkering
De Maeslantkering heeft twee deuren van 210 m breed, 22 m hoog en 15 m diep. Bij sluiting lopen ze vol met water, waardoor ze binnen twee uur naar de bodem zakken. De kering werkt met bolscharnieren met een doorsnede van 10 m en een gewicht van 680 ton.

Wanneer gaat de kering dicht?
De Maeslantkering sluit als een waterpeil van meer dan 3 m boven NAP is voorspeld bij Rotterdam en van meer dan 2,9 m boven NAP bij Dordrecht. De sluiting ‒ en ook de beslissing hierover ‒ gaat volledig automatisch. Mensenhanden zijn dus in principe niet nodig. Toch is er bij verwacht hoog water altijd een operationeel team van Rijkswaterstaat aanwezig om het automatische proces te monitoren en handmatig te kunnen ingrijpen als dat nodig is.

Wat doet Rijkswaterstaat?
Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt de Maeslantkering. Dat betekent dat het ervoor zorgt dat de kering gedurende het stormseizoen te allen tijde kan sluiten als dat noodzakelijk is. Het team dat de sluiting verzorgt traint het hele jaar door om hun kennis en kunde op peil te houden.
Ook houdt Rijkswaterstaat de conditie van de kering goed in de gaten. Zo voert het het hele jaar door testen, inspecties en kleine onderhoudswerkzaamheden uit. Het groot onderhoud vindt altijd in de zomer plaats, buiten het stormseizoen wat loopt van 1 oktober tot half april.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties