header

maandag, 15 mei 2017 10:43

‘Vonkjes’ markeren fietspad onvoldoende

Waterschap Scheldestromen en de Sandee Groep hebben begin dit jaar een deel van het fietspad langs de Leliëndaalseweg tussen Sint-Laurens en Middelburg veranderd in een ‘fietsvonkpad’. Voor- en nadat over een lengte van 300 m de ‘vonkjes’ werden aangebracht, is de beleving van de weggebruikers onderzocht. Helaas is gebleken dat het effect van de ‘vonkjes’ niet aan de verwach-tingen voldoet. Het licht dat de vonkjes afgeven is onvoldoende om het fietspad goed te markeren of te verlichten. Het idee om duurzame verlichting te gebruiken valt wel in de smaak. Daarom wil het waterschap andere toepassingsmogelijkheden onderzoeken.

De vonkjes gebruiken geen elektriciteit. Ze lichten op doordat ze zonlicht opslaan en terugkaatsen. Daarmee dragen ze bij aan het terugdringen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Sandee was verheugd dat ze hun product op een weg van het waterschap konden testen. Sandee: “We hadden gehoopt dat de vonkjes ongeacht de weersomstandigheden gedurende een hele nacht licht zouden uitstralen. Helaas doen ze dit onvoldoende, zeker na een bewolkte dag.”
Waterschapsbestuurder Van Kralingen over deze proef: “Het is duidelijk dat we de vonkjes op deze manier niet in kunnen zetten om fietspaden te verlichten. Zeker als fietsverlichting erop schijnt, verdwijnt hun werking nog meer. Men staat wel positief tegenover het idee om duurzame en inno-vatieve verlichting toe te passen.” Verwacht wordt dat als het product nog doorontwikkeld wordt, er andere toepassingsmogelijkheden zeker mogelijk zijn.

Onderzoek
Aan het voor onderzoek deden 93 fietsers mee. Daarna heeft bijna de helft nogmaals zijn mening gegeven. Aan het auto-onderzoek hebben 29 mensen meegedaan. Gebleken is dat 83 procent van de respondenten vindt dat de vonkjes niet of slechts een beetje bijdragen aan een veiliger gevoel. Automobilisten merken niets van de vonkjes.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties