header

donderdag, 18 mei 2017 11:34

Minister Dominicaanse Republiek bezoekt Witteveen+Bos

Miguel Mejía, minister van Regionale Integratie van de Dominicaanse Republiek, heeft op dinsdag 16 mei 2017 een bezoek gebracht aan Witteveen+Bos in Rotterdam.

De autoriteiten in de Dominicaanse Republiek tonen interesse in de Nederlandse watersector en als onderdeel van een driedaagse verkenningsmissie willen zij in contact komen met private en overheidsinstellingen in Nederland om kennis op te doen over waterveiligheid, drinkwaterwinning en afvalwaterzuivering. Minister Mejía werd ontvangen door directeur Stephan van der Biezen. Diverse experts van Witteveen+Bos presenteerden oplossingen voor de belangrijkste problemen op het gebied van watermanagement onder meer door gebruik te maken van duurzame ontwerpprincipes.

Stijgende zeewaterstand
Door klimaatverandering stijgt de zeewaterstand en vooral in de Cariben hebben eilanden hier veel last van. Maarten Jansen van Witteveen+Bos: “De meeste eilanden in de Cariben hebben mooie stranden, die geliefd zijn bij toeristen. De Dominicaanse Republiek haalt met meer dan 5 miljoen toeristen meer dan 17 procent van het BNP uit toerisme. Door stijging van de zeewaterstand wordt de golfaanval groter en verdwijnt het strand langzaam. Toen wij afgelopen jaar op de Dominicaanse Republiek waren zagen we op veel plaatsen flinke schade door stormen. Die schade kun je voorkomen door het koraal te beschermen en weer gezond te krijgen, waardoor de stranden extra beschermd worden.”

Afvalwater
Door de groei van toerisme is afvalwater ook een probleem geworden. Veel hotels en huizen zijn niet aangesloten op riolering en lozen het afvalwater in septictanks of rechtstreeks in de grond. De overheid wil dit tegengaan door aanleg van riolering, maar dit is vrij lastig. Witteveen+Bos heeft veel ervaring met de aanleg van riolering en waterzuiveringen in Latijns-Amerika. Arjen van Nieuwenhuijzen: “Waterzuivering is erg belangrijk om vervuiling tegen te gaan en water duurzaam te gebruiken door recycling. Je kunt dan gezuiverd water weer gebruiken voor de landbouw.”
In het zuidwestelijke deel van de Dominicaanse Republiek is er juist sprake van waterschaarste. Doordat hier geen natuurlijke rivieren zijn, is er een tekort aan goed drinkwater. Desalinatie van zeewater is daarom van groot belang. Witteveen+Bos heeft een goedkope en efficiënte manier van desalinatie voorgesteld. Minister Mejía was zeer te spreken over de mogelijkheden die Witteveen+Bos kan bieden voor de Dominicaanse Republiek.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties