header

donderdag, 18 mei 2017 14:23

Expeditie Jan Mayen en Spitsbergen: terugdringen drijvende vuilnisbelt

In het Arctisch gebied drijft veel (plastic)afval rond, wat schadelijk is voor milieu en dier in dit kwetsbare gebied. 20 mei aanstaande vertrekken Eelco Leemans (expert Duurzaam gebruik van de zee) en Wouter Jan Strietman (Wageningen Economic Research) naar Jan Mayen en Spitsbergen om hoeveelheid en type afval op de stranden te onderzoeken en de herkomst te achterhalen. Dit is noodzakelijk om te komen tot strategieën om het afvalprobleem aan te pakken.

Er is veel aandacht voor de plasticsoep. Zelfs de afgelegen Arctische eilanden Jan Mayen en Spitsbergen hebben met dit probleem te maken, zo blijkt onder andere uit de jaarlijkse afvalopruimacties op de stranden. Recent internationaal onderzoek heeft aangetoond dat in ieder geval een deel van het plastic in de Arctische wateren afkomstig is uit Europa en Noord-Amerika. Er is echter nog weinig bekend over de specifieke bronnen van het afval op de stranden in het Arctische gebied.

Type en bron
Tijdens de expeditie analyseren de onderzoekers welk type afval er op de stranden ligt en wat daarvan de bronnen zijn. Op 10 juni zijn zij weer terug in Nederland en definiëren vervolgens met de betrokken partijen op basis van de bevindingen potentiele strategieën. Hiermee willen zij een bijdrage leveren aan het terugdringen van het afval in dit kwetsbare Arctische gebied.
Gedurende de reis en de periode daarna houden Leemans en Strietman een blog bij met hun ervaringen en de resultaten. Deze expeditie mogelijk gemaakt met ondersteuning van Oceanwide Expeditions en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De blogs zijn te vinden op het Wageningen University & Research blogplatform: https://weblog.wur.nl/kustzee/ en https://weblog.wur.eu/coastsea/

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties