header

woensdag, 24 mei 2017 12:23

Ook zwaarste kazemat probleemloos verplaatst

Op dinsdagochtend 23 mei is kazemat Schalkwijkse Wetering succesvol verplaatst. Ruim 1,6 miljoen kg kwam ongeschonden op zijn nieuwe plek. Dit was de tweede in de reeks van drie kazematten die ruimte moeten maken voor de bouw van de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

De kazemat ligt nu 80 m ten oosten van zijn oorspronkelijke plek. De verplaatsing door aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk verliep vlekkeloos en ging met behulp van een groot hijsportaal op meer dan 350 wielen. In minder dan een uur was hij boven zijn nieuwe plek, daarna werd hij in de juiste positie gebracht. Dit is de zwaarste en grootste kazemat van de drie met zijn ruim 1,6 miljoen kg en afmetingen van ongeveer 15 x 13 x 7 m. Hij komt uiteindelijke in de waterzone van de gemeente, net boven water te liggen. Enkele tientallen mensen keken toe. Afgelopen zaterdag bekeken heel veel mensen op de Dag van de Bouw de al opgetakelde kazemat van heel dichtbij. Een toeschouwer: "Mooi om erbij te zijn. Bij de eerste kazematverplaatsing was mijn zoontje erbij met zijn school, toen moest ik helaas werken. Nu zit hij op school en ben ik hier."

Siamese tweeling
Kazemat Schalkwijkse Wetering is uniek in Nederland. Er kon vanuit de kazemat met flankerend vuur kon worden geschoten, zowel naar het zuiden als naar het noorden langs de dijk. Er zijn wel meer kazematten die flankerend vuur kunnen geven. Maar geen enkele andere aan twee zijden. Qua constructie is deze kazemat een soort van Siamese tweeling. Het zijn twee spiegelbeeldige kazematten die met hun rug tegen elkaar aan zijn gebouwd. Van binnen zijn er vier ruimten: twee geschutruimten en twee wachtruimten. De vier ruimten worden verbonden door een gang. Bijzonderheid is dat er ook twee ingangen zijn.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
In totaal maken drie kazematten, een schutsluis en een duikerhoofd ruimte voor de verbreding. Zij zijn deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een uniek stuk cultuurhistorisch erfgoed in Nederland, dat niet alleen de status van rijksmonument heeft, maar ook is genomineerd voor de status van UNESCO Werelderfgoed. Kazemat Vreeswijk Oost is al in februari verplaatst. De resterende objecten verplaatst Sas van Vreeswijk in de komende twee maanden.

Verbreding 
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer en steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de derde kolk Beatrixsluis, de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van extra ligplaatsen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties