header

dinsdag, 13 juni 2017 13:00

Leerlingen verklaren Dordtse dijken veilig

Vijfenzeventig leerlingen van drie basisscholen in Stadspolders en Oudelandshoek openden afgelopen woensdag de verzwaarde dijk langs het Wantij. Met de officiële opening heeft het Eiland van Dordrecht het predicaat Veilige Dijken verdiend. Voordat de leerlingen het predicaat overhandigden, leerden zij eerst van alles over dijken en waterbeheersing. 

Na twee jaar werken aan elf kilometer dijkgedeelten die niet stevig genoeg meer waren, zijn de dijken weer bestand tegen weer en water voor de komende vijftig jaar. Alleen een klein stukje dijk boven de Kiltunnel zal naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar als laatste aangepakt worden. De Hollandse Delta heeft vanwege het sociaal en economisch belang van de stad Dordrecht de dijken vijf keer zo sterk gemaakt dan de landelijke norm is. Dit ook omdat de stad op een kruispunt ligt waar zee- en rivierwater elkaar ontmoeten.

Begrazen
Bovenbouwleerlingen van de drie scholen gingen op de dijk aan de slag met een tractor met herder, een speciaal maaiapparaat voor dijken. Ook leerden ze van een verteller hoe dijken het beste natuurlijk onderhouden worden: door schapen. De schapen zijn relatief licht en grazen precies dat groen weg waardoor de bovenste laag sterker wordt en er een goede natuurlijke waterafvloeiing op de dijk ontstaat die erosie voorkomt. Volgens een woordvoeder van Hollandse Delta hingen de leerlingen aan de lippen van de verteller. Zo’n twee uur lang vermaakten zij zich bij zes verschillende activiteiten waarbij ze alles leerden over dijkverzwaring, water- en natuurbeheer. Aan het eind overhandigden de leerlingen het predicaat Veilige Dijken aan de verschillende betrokken bestuurders en aan wethouder Piet Sleeking.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties