header

donderdag, 29 juni 2017 10:50

Waterschap stuwt extra in beken

Waterschap Limburg is momenteel extra alert op de gevolgen van de droogte in Limburg en doet wat mogelijk is om boeren en tuinders, industrie, natuur en andere watergebruikers van voldoende water te voorzien. Er wordt extra gestuwd in beken om water langer vast te houden, het maaibeheer is aangepast en waar mogelijk wordt water in beken gepompt waar vissterfte dreigt. Ook geldt er in Noord- en Midden-Limburg een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater.

Het is erg droog in Limburg. Dit jaar hoort bij de 5 procent droogste jaren en nadert het recorddroge jaar 1976. Er is ruim 180 mm minder neerslag gevallen dan normaal. Het effect is duidelijk zichtbaar: beken hebben weinig water of zelfs helemaal niets. Reden voor Waterschap Limburg om een aantal stuwen in Noord- en Midden-Limburg hoger te zetten dan normaal in deze tijd van het jaar. In mei werden alle stuwen al op zomerpeil gezet, dat is vroeger dan normaal. Gisteren is een aantal stuwen in maximale stand gezet, dus boven het zomerpeil.
Dijkgraaf Patrick van der Broeck: “We begrijpen dat dit een probleem begint te worden voor landbouw en natuur en willen alles doen wat mogelijk is om water langer vast te houden. We bekijken daarnaast met de agrarische sector, natuur- en terreinbeheerders, Rijkswaterstaat, WML en provincie welke maatregelen er nog meer mogelijk zijn om slim met het nog aanwezige water om te gaan. We lossen dit samen op.”

Klimaatverandering
Door klimaatverandering worden vaker lange perioden van droogte verwacht, afgewisseld met hevige regenbuien. Denk aan de zomer van 2016: ook toen was het lang droog en leverde de grote wateroverlast voor miljoenen aan schade op in Limburg. Van der Broeck: “Voor de lange termijn werken we aan het klimaatrobuust inrichten van het watersysteem. Dat is een grote opgave die we niet alleen kunnen klaren. Daarom hebben we een omvangrijk programma in het leven geroepen, waarbij we intensief met de omgeving samenwerken: Water in Balans.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties