header

donderdag, 13 juli 2017 11:16

Nieuwe Botlekbrug twee jaar in gebruik

Woensdag 12 juli is het twee jaar geleden dat de eerste auto’s over de nieuwe Botlekbrug reden en de eerste schepen de brug konden passeren. Sindsdien is het hard werken voor de Botlekbrug, weet technisch manager Rijk Noordzij (Rijkswaterstaat GPO). "Dat viel in het begin niet mee, maar in het tweejarig bestaan van de brug hebben we hem aardig leren kennen."

De Botlekbrug is een van de grootste hefbruggen ter wereld. 'Deze dubbele hefbrug met een totale lengte van 1,2 km doet elke dag zijn best om grote verkeersstromen over weg en water te faciliteren', vertelt Rijk Noordzij, technisch manager bij Rijkswaterstaat. "De brug gaat twintig keer per dag open en biedt dagelijks de oversteek aan 20.000 voertuigen. Tel daar vanaf 2018 nog eens zo’n twaalf (goederen)treinen per dag bij op."
Het afgelopen jaar was de brug meer dan 80 procent van de tijd beschikbaar voor autoverkeer, 12 procent van de tijd geopend om hoge schepen te laten passeren en 5 procent van de tijd gestremd vanwege gepland onderhoud. Onverwachte storingen zorgden 0,4 procent van de tijd voor stremmingen voor het wegverkeer. Voor het vaarwegverkeer was dat 0,8 procent. "Omdat elke storing er 1 te veel is, doen we er alles aan om het storingspercentage zo laag mogelijk te houden."

Ook tijdens spits open
Met een doorvaarthoogte van 8 m voldeed de oude Botlekbrug niet meer. De nieuwe Botlekbrug laat schepen tot 14 m moeiteloos passeren. Omdat de Oude Maas een hoofdvaarweg is, heeft het scheepvaartverkeer voorrang op het wegverkeer. Sommige schepen zijn moeilijk manoeuvreerbaar of stil te leggen, andere zijn afhankelijk van het tij. Zodra een schip hoger dan 14 meter zich aandient, moet de brug open. Ook in de spits.
De hefdelen van de Botlekbrug verplaatsen zich zo’n 20 keer per dag. "In een ongekende snelheid van minder dan 2 minuten maken twee hefdelen van 10.000 ton per deel (inclusief twee contragewichten van 2.500 ton), elk zo groot als een voetbalveld, ruimte voor de scheepvaart. Dat is een hele prestatie voor zo’n grote en zware brug. Qua gewicht is het openen van de Botlekbrug te vergelijken met bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe boogbrug over de A1, zoals recent is gedaan. Daar is een heel weekend voor uitgetrokken en werd met belangstelling en bewondering door velen gevolgd. Deze brug doet dat dus zo’n twintig keer per dag."
De hefdelen van de Botlekbrug gaan dan wel binnen 2 minuten op en neer, het proces van het aangaan van de rode stoplichten op de A15 tot het op groen springen van de lichten voor de scheepvaart duurt langer. Gemiddeld duurt een brugopening 11 minuten.

Goed op weg
De Botlekbrug heeft, net als iedere machine, onderhoud nodig. Als er aanleiding voor is, vindt er preventief onderhoud plaats om storingen zoveel mogelijk te voorkomen. "Bij zo’n groot en technisch gecompliceerd exemplaar als de nieuwe Botlekbrug zal er af en toe een technische storing optreden. Na twee jaar en 13.000 brugopeningen hebben we de brug steeds beter leren kennen. De grendels, maar bijvoorbeeld ook de lagers van de omloopwielen bovenop de heftorens, zijn gevoelig gebleken voor storingen. De grendels zijn inmiddels constructief aangepast, vervanging van de lagers van de omloopwielen volgt volgend jaar. Door regelmatig de positie van de sensoren op de grendels te controleren of verontreinigingen in het smeervet van de omloopwielen te meten, weten we nieuwe storingen te voorkomen. Door dit soort maatregelen en door preventief onderhoud hebben we het aantal storingen flink omlaag gebracht en we doen er alles aan om dat aantal zo laag mogelijk te houden."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties