header

maandag, 24 juli 2017 15:43

Waterschapsbedrijf levert slibkorrels aan cementbedrijf

Waterschapsbedrijf Limburg gaat jaarlijks ongeveer 19.000 ton slibkorrels als energiegrondstof leveren aan CBR. Michel Bouts, lid van het dagelijks bestuur Waterschapsbedrijf Limburg; “Met deze overeenkomst kan ook de komende vijf tot tien jaar het Limburgs slib als energiebron worden ingezet.”

In deze periode wordt onderzocht of er innovatieve manieren zijn voor slibreductie en duurzame manieren om nog meer grondstoffen uit het slib te halen. Voor CBR is het voordeel van de samenwerking dat het bedrijf duurzaam kan werken en minder fossiele brandstoffen hoeven te gebruiken tijdens het productieproces, aldus Theo Pluijmen, technisch directeur HeidelbergCement Benelux. “Omdat het zuiveringsslib bestaat uit biomassa leveren we bovendien een positieve bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot.”

Gezuiverd afvalwater
Waterschapsbedrijf Limburg, dochterbedrijf van het Waterschap Limburg, produceert gezuiverd afvalwater in zeventien zuiveringsinstallaties in Limburg: zo’n 150 miljoen m3 gezuiverd water per jaar tegen het laagste zuiveringstarief in Nederland. Dit water wordt weer uitgezet in Limburgse beken en rivieren. Daarnaast blijft als restproduct het zuiveringsslib over waaruit energie en grondstoffen worden gewonnen. In slibgistingstanks wordt het slib met behulp van bacteriën gedeeltelijk afgebroken en omgezet in duurzaam biogas. Met deze biogasproductie voorziet Waterschapsbedrijf Limburg voor 29 procent in zijn eigen energiebehoefte.
Het restant van het slib van de zuiveringsinstallaties wordt gedroogd tot korrels in de slibdrooginstallatie in Susteren. De korrels worden vervolgens ingezet als duurzame energiegrondstof voor de ovens bij de cementindustrie van CBR Cementbedrijven.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties