header

dinsdag, 05 september 2017 10:10

Gods water over Gods akker laten lopen?

Houston is het ultieme voorbeeld dat een laissez-faire benadering om 'Gods water over Gods akker te laten lopen' gewoon een rampzalige governance-strategie is. Er is in Houston géén stadsplanning, géén waterberging en er zijn géén dijken en afvoerkanalen. En er is géén lokale wateroverheid die onafhankelijk van State of Federal funding zorgt voor veilige dijken en droge voeten.
De klimaatverandering is niet meer te stoppen, we zullen moeten leren omgaan met méér water dan vroeger. Water dat over de dijken komt, en water uit de lucht. Dat vraagt, naast technische maatregelen, vooral ook om goede #watergovernance.

Watergovernance gericht op preventie
De watergovernance in Nederland ná 1953 is gericht op preventie van overstromingen en wateroverlast. Dat vinden wij zó vanzelfspekend, dat Nederlanders vaak niet eens begrijpen dat de Amerikanen het anders doen. In de Verenigde Staten is het beleid erop gericht om achteraf de schade te vergoeden. Ook de Britten hebben de overstroming op de Somerset Levels in 2014 grotendeels gewoon uitgezeten.
De Nederlandse combinatie van regionale waterschappen samen met het landelijke Rijkswaterstaat is een mooi voorbeeld voor de wereld hoe adaptief om te gaan met water, met de focus op preventie. Want anders blijft het 'dweilen met de kraan open'.

Hans Middendorp

Hans Middendorp is auteur van het boek: 'Niet Bang Voor Water. Wat de waterschappen voor je doen'.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties