header

dinsdag, 05 september 2017 15:31

Natuurlijke eenvoud voor voetgangersbrug Stadswaard

De Nijmeegse Stadswaard, een geliefd natuurgebied en uitloopgebied van de Waal, is onlangs voorzien van een nevengeul. Over deze nevengeul ontwierp ipv Delft de voetgangersbrug, die zich laat karakteriseren als natuurlijke eenvoud: in essentie is het een betonnen plank op nonchalant geplaatste palen.

Daarmee is de brug precies geworden waar de locatie om vroeg. In dit water- en natuurrijke gebied pal naast het centrum van Nijmegen is poespas ongewenst en staan landschap en water simpelweg centraal. De in de grond gevormde betonnen palen hebben een ruwe afwerking, in de brugranden zijn de houtnerven van de bekisting nog zichtbaar en het brugdek zelf is slechts opgeruwd om anti-slip te zijn.

Overstroombaar
Gemiddeld zal de brug een paar keer per jaar bij hoogwater overstromen. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden. Het betonnen brugdek is licht gebold aan de bovenzijde zodat het water de brug makkelijk kan passeren en er vanaf stroomt zodra het waterpeil zakt. Verder heeft het brugdek geen opstaande randen of goten waar water en vuil zich kunnen verzamelen. Ook het hekwerk is sober en robuust. Dankzij materiaalkeuze en ontwerp is de brug nagenoeg onderhoudsvrij en heeft ze een verwachte levensduur van tachtig jaar.
Aan de zuidkant van de brug is het dek voorzien van een maatwerk vee-rooster. Op de stalen roedes is een aantal stalen stapvlakken in de vorm van wilgenbladeren gelast. Een subtiel detail, dat de brug functioneler maakt maar daarnaast ook bijdraagt aan de hoogwaardige uitstraling van de brug. Iets wat ook de ogenschijnlijk willekeurig geplaatste palen waarop het brugdek steunt doen, evenals de naam van de brug die in de eindbaluster is uitgesneden.

In situ
Zowel brugdek als steunpunten zijn in het werk gestort voordat de nevengeul is uitgegraven. De productiekosten waren hierdoor lager dan wanneer de brug prefab zou zijn uitgevoerd, maar bovenal heeft de brug nu een minder gepolijste en daarmee beter passende uitstraling.
Aan de ontwerpfase ging een uitgebreide verkenning vooraf. Ontwerpbureau ipv Delft voerde een varianten- en haalbaarheidsstudie uit, die vervolgens heeft geleid tot het gerealiseerde ontwerp.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties