header

maandag, 11 september 2017 09:58

'Snelweg dreunt twee keer zo hard als dertig jaar geleden'

Snelwegen in Nederland produceren in verhouding veel meer laagfrequent, dreunend geluid dan dertig jaar geleden. Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek in opdracht van het RIVM, zo meldde het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV) op zondag 10 september.

Zoab-asfalt, geluidsschermen en betere motorisolatie: we zijn er allemaal erg blij mee. Maar onbedoeld zorgen ze ervoor dat de geluidsoverlast van snelwegen toeneemt. Dat komt omdat deze maatregelen vooral geluid met hogere frequenties tegengaan. Geluid met lagere frequenties is daardoor beter hoorbaar.

Verdubbeld
Dit soort dreunende en brommende geluiden worden nauwelijks tegengehouden door woningisolatie. Op sommige plekken in ons land is het aandeel laagfrequent geluid in de totale geluidsproductie van de snelweg verdubbeld. Sinds enige jaren groeit het aantal klachten over laagfrequent geluid, zo bleek uit de uitzending van De Monitor van zondag 10 september.
Het RIVM-onderzoek, uitgevoerd door geluidsdeskundige Theo Campmans van bureau LBP|Sight, werd gehouden op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minister Schultz-van Haegen wilde weten of het snelweggeluid door de jaren heen aan het veranderen is. Die vraag is nu bevestigend beantwoord. Het rapport ligt al sinds juni bij het ministerie. Volgens het RIVM zal het ministerie deze maand reageren op de inhoud, waarna het RIVM het rapport openbaar zal maken.

Meer over het Dossier Geluidsoverlast van De Monitor is hier te lezen.

1 Reactie

  • Reactielink vrijdag, 23 februari 2018 04:39 Geplaatst door Henrietta

    It's body first, personality second,” says Stephanie.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties