header

donderdag, 14 september 2017 08:47

Faunapassage tussen Haaksbergen en Enschede

Bij de Hagmolenbeek tussen Haaksbergen en Enschede legt Rijkswaterstaat een faunapassage aan voor reeën en andere kleine zoogdieren. De nieuwe N18 loopt over de faunapassage heen.

In de buurt van de Hagmolenbeek ligt de zandwinplas waar de nieuwe N18 straks langs loopt. Dit gebied is belangrijk voor reeën en ander klein wild. Na de aanleg van de nieuwe N18 kunnen zij niet meer vrij rondlopen. Het gevolg is dat de nieuwe N18 een belemmering is in het gebied zelf en daarmee ook in de regio.

Kleine dieren
Om te voorkomen dat de leefgebieden van dieren worden gescheiden, legt Rijkswaterstaat een faunapassage aan bij de Hagmolenbeek. Er komt een duiker in de beek met looprichels voor kleine dieren, zoals konijnen en egels. Daarnaast wordt een tunnel aangelegd voor reeën, vossen, dassen en andere kleine zoogdieren. Vanaf de Kolenbranderweg tot de aansluiting van de A35 komen rasters waar deze dieren niet overheen kunnen. En om het wild niet te verjagen met felle koplampen van auto’s, komen er langs de nieuwe N18 antiverblindingsschermen van zwart hout en staal.

Planning bouw
De aanleg van de tunnel is inmiddels gestart. Eerst brengt Rijkswaterstaat de damwanden aan om een bouwkuip te maken. Als deze klaar is, wordt de bouwkuip met zand gevuld en worden de damwandplanken weer verwijderd. Wanneer de faunapassage af is, komt de nieuwe N18 er overheen te liggen.
Naast faunapassage De Tol treft Rijkswaterstaat nog een groot aantal voorzieningen voor dieren. Dit gaat bijvoorbeeld om voor dieren passeerbare oevers onder bruggen, ecoduikers en amfibieënpoelen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties