header

dinsdag, 19 september 2017 12:04

Derde editie, koplopers en grote groep achterblijvers

Ook benieuwd of de grootste bouwbedrijven duurzaam hout toepassen en of informatie daarover voor iedereen is in te zien? De Forest50 van FSC Nederland rangschikt de vijftig grootste bouwbedrijven in Nederland op deze aspecten, dit jaar voor de derde keer. Dankzij de Forest50 kunnen opdrachtgevers kiezen voor die bouwbedrijven die aantoonbaar goed presteren m.b.t. inkoop en toepassing van duurzaam hout. Met deze ranking willen FSC Nederland een impuls geven aan meer transparantie over het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen.

Winnaar Koninklijke BAM Groep bereikte een inkooppercentage van duurzaam hout van 98 procent. Willem Otter, Directeur Realisatie, BAM Wonen: "We zijn zeer verheugd dat we voor de tweede keer op rij op de eerste plek zijn geëindigd in de Forest50-ranking. Het is een waardering voor onze inspanningen op het gebied van klimaat en circulariteit. Deze uitslag stimuleert ons nog meer om naast hout ook onze andere inkopen duurzamer te doen. Een positieve ontwikkeling is dat we merken dat het besef groeit dat duurzaam inkopen niet automatisch meer hoeft te kosten. Bijvoorbeeld omdat door de keuze om alleen met FSC hout te werken onze processen en voorraadbeheer efficiënter zijn geworden. Dit in combinatie met het gezamenlijke doel om de bossen wereldwijd te behouden, sterkt ons in de keuze om alleen voor FSC hout te gaan."

Snelle groei mogelijk
Slokker Bouwgroep en VolkerWessels eindigden op een gedeelde tweede plaats. De hoge notering van Slokker Bouwgroep laat zien dat er met de nodige aandacht snel een bijna geheel duurzame houtinkoop te bereiken is.
Aan Nijhuis Bouw is de aanmoedigingsprijs toegekend. Dit hebben zij verdiend omdat ze afgelopen jaar investeerden in de toepassing van een minder bekende tropische houtsoort. Dit is belangrijk omdat een FSC-bos beter rendeert als ook gebruik wordt gemaakt van soorten die minder gangbaar zijn.

Zonder doelstelling duurzaam hout
FSC-manager Roel Nozeman feliciteert de koplopers maar spreekt ook zijn zorg uit: “Binnen de Forest50-ranking zien we een aantal koplopers die veel aandacht besteedt aan duurzaam hout in het bouwproces. Daarna volgt een grote middengroep die geen vooruitgang boekt en niet transparant is over het aandeel duurzaam hout dat wordt toegepast. Ook zien we bij deze groep geen publiekelijke doelstellingen om 100 procent duurzaam hout te bereiken."

Categorieën
De vijftig grootste bouwbedrijven in Nederland konden punten verdienen in zeven verschillende categorieën, te weten:

• Deelnemer Bouw & Hout Convenant
• FSC- en/of PEFC-certificering
• Transparantie over percentage ingekocht duurzaam hout
• Online communicatie over totaal toegepaste duurzame hout en CO2-opslag in dit hout
• Toepassing van minder bekende tropische FSC-houtsoorten in afgelopen twee jaar
• Communicatie over duurzaam hout als biobased materiaal in projecten
• Projecten met Duurzaam hout met link tussen gezondheid en bouwmaterialen.

De individuele resultaten zijn aan de beoordeelde bedrijven voorgelegd ter verificatie.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties