header

woensdag, 27 september 2017 08:47

Succesvolle ruiming van vliegtuigbom WOII

De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die tijdens graafwerkzaamheden van Rijkswaterstaat in de Maas bij Venlo werd ontdekt, is zondag 24 september 2017 geruimd.

De bom is zondagochtend door experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) vakkundig verwijderd uit de Maas ter hoogte van Tegelen. De zogenoemde 500-ponder werd eerst gedemonteerd. Zodra de ontsteker verwijderd was, ging de bom per werkschip naar de Ankerkade in de Venlose haven. Vervolgens is het explosief met een vrachtwagen naar de springlocatie aan de Newtonweg vervoerd, in de oksel van knooppunt Zaarderheiken, en daar tot ontploffing gebracht.
Rijkswaterstaat en gemeente Venlo werkten in teamverband met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) om alles in goede banen te leiden tijdens de ontmanteling van de bom.

Hinder
Er was slechts een korte stremming voor de scheepvaart van kracht. De hinder voor omwonenden is beperkt gebleven. Mede omdat het water dempend werkt, werden omwonenden niet geëvacueerd. Wel moesten de bewoners van ongeveer 50 woningen enige tijd binnen blijven omdat hun huis in de veiligheidszone stond. Nadat de bom onschadelijk gemaakt was, mochten ze weer naar buiten.

Explosieven
De vliegtuigbom is woensdag 31 mei 2017 ontdekt tijdens werkzaamheden om de vaargeul van de Maas bij Venlo te verruimen. In en rond Venlo worden regelmatig explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Ook op de bodem van de Maas kunnen zulke conventionele explosieven (CE) aanwezig zijn. Rijkswaterstaat en de aannemer gaan hier tijdens de werkzaamheden zorgvuldig mee om. Zo is de bodem voorafgaand aan de graafwerkzaamheden zorgvuldig in kaart gebracht en zijn verdachte locaties eerst benaderd door experts. Hiervoor is ook een Projectplan CE opgesteld dat goedgekeurd is door gemeenten Venlo en Peel en Maas. Bij de vondst van het explosief is het protocol uit het projectplan goed opgevolgd. De omgeving is nooit in gevaar geweest.

Verruiming vaargeul Maas
De vaargeul van de Maas bij Venlo wordt op diepte gebracht en verbreed zodat grotere schepen elkaar onbelemmerd kunnen kruisen of passeren. De werkzaamheden zijn gestart in mei, de volledige opdracht is eind 2018 afgerond. Het detectieonderzoek naar explosieven was al in februari gestart.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties